Čištění muničních skladů ve Vrběticích bude trvat pět až deset let. Výbušniny už tam armáda nechce

11. květen 2018

Téměř čtyři roky po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku pyrotechnici stále likvidují munici v jejich okolí. Střežená je plocha o rozloze 650 hektarů v okolí skladů.

Starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák z hnutí STAN v pořadu Co vy na to uvedl, že není pořád jasné, jaká bude budoucnost celého areálu. „Zajímá nás, jak budou odškodněny firmy a jaký bude režim pro lidi, kteří tam mají pozemky,“ uvedl starosta.

Mluvčí Ministerstva obrany Jana Zechmeisterová uvedla, že se řeší i vlastnictví pozemků v areálu. Část vlastníků podle ní už souhlasilo s prodejem pozemků, část je chce vyměnit a někteří zatím na výzvu nereagovali. „Deset vlastníků už souhlasilo s prodejem,“ uvedla mluvčí.

Cena pozemků je přitom stanovena podle jejich stavu až po výbuchu. „Úvahy o tom, jak bude areál vypadat, jsou předčasné,“ uvádí mluvčí s tím, že očista areálu bude trvat pět až deset let. Podle ní se ale neplánuje, že by se v areálu skladovala munice.

Muniční sklad Vrbětice

Podle starosty Hovězáka by bylo ideální, kdyby areál převzal stát a vyrovnal se s lidmi, kteří tam měli majetek. „A to za hodnotu, kterou to mělo před tragédií,“ říká starosta.

V areálu nyní pracují čtyři armádní pyrotechnici a čtyři ženisté. „Stále nachází nevybuchlou munici,“ říká policejní mluvčí Lenka Javorková.

Zásah policie ve Vrběticích by mohl skončit na konci letošního roku. „Pokud se objeví nějaké komplikace, tak se práce mohou protáhnout do poloviny příštího roku,“ uvádí Javorková.

Ohledání prvního vybuchlého skladu skončilo v polovině loňského června, od července pracují pyrotechnici u druhého epicentra exploze.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Fránek

Související