Čistější voda, komunitní centrum a odjezdové tabule. Známe vítěze participativního rozpočtu v Brně

Třicet milionů korun vyhradilo město Brno ze svého rozpočtu na uskutečnění projektů, které navrhli sami obyvatelé. Do takzvaného participativního rozpočtu se mohli Brňané zapojit podruhé.

V anketě „Dáme na Vás“ lidé vybrali celkem jedenáct projektů, které si třiceti milionovou částku rozdělí. Jejich navrhovatelé se sešli společně se zástupci města, aby mohli o projektech diskutovat.

Zhruba desítka navrhovatelů stojí za vítěznými projekty z listopadové ankety. Do fyzického i internetového hlasování se zapojilo necelých 15 tisíc lidí. Ti měli možnost udělovat preference pomocí pěti kladných a dvou záporných hlasů.

Lepší voda v Brně

Na prvním příčce je projekt s názvem Za zdravější a lepší vodu v Brně. Navrhovatel Zdeněk Herblich upozorňuje na to, že podle některých vědců a studií obsahuje voda, kterou pijeme, nebo odtéká do přírody, mikročástice plastů, pesticidů nebo hormonů. V návrhu Herblich uvádí, že nové technologické možnosti jsou drahé a proto za necelé tři miliony korun navrhuje, aby město zpracovalo pouze studii. Ta by měla odpovědět na otázku, jakým směrem se ubírat při zlepšování kvality vody. Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství vyhodnotil tento projekt jako proveditelný.

Pomyslnou zelenou dostal projekt víceúčelového sálu navazující na prostory komunitního centra Lerchova pod Kraví horou. Sál by vznikl v hale, kterou by čekala rekonstrukce. Projekt počítá například s výměnou oken a podlahy, zateplení stropu, nového vytápění a osvětlení. Rekonstrukce by stála tři miliony – to je totiž jedna z podmínek participativního rozpočtu. Každý jednotlivý návrh nesmí tuto částku přesáhnout.

Podle ankety si lidé chtějí zpříjemnit také cestování – na třetí místo svými hlasy dostali odjezdové tabule do podchodu pod hlavní vlakové nádraží. Informační tabule jsou v tuto chvíli pouze na zastávkách u kolejí. Sledovat časy odjezdů tramvají už v podchodu umožní lidem rozhodnout se, na které nástupiště vyrazí. Podle navrhovatele Pavla Melichárka by nově nemuseli přebíhat mezi ostrůvky.

Tyto tři a dalších osm projektů bude postupně město Brno zpracovávat od příštího roku. Minulý ročník brněnského participativního rozpočtu přinesl Brňanům například Dobrodružné hřiště v Medlánkách, skate park v Tuřanech nebo novou rolbu, která bude opravovat led na brněnské přehradě.

autor: Petr Tichý
Spustit audio