Chvilka nepozornosti a peněženka je pryč. Policie ve Zlínském kraji zahájila prevenci před krádežemi

1. prosinec 2019 12:59

Policie v sobotu v nákupním centru ve Zlíně upozorňovala na nejčastější chyby a radila, jak se chránit. Až do ledna se zaměří na kontrolu míst s větším pohybem osob.

Tak jako každý rok, tak i letos se policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje zapojí do bezpečnostního opatření spojené s adventním časem, vánočními svátky a příchodem nového roku, které je zaměřeno mimo jiné na zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti, na prevenci proti páchání trestné činnosti či na zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Preventivní policejní akce před krádežemi ve Zlíně

„Policisté budou až do konce prvního lednového týdne monitorovat situaci zejména s větší koncentrací osob, tedy na náměstích, autobusových či vlakových nádražích, obchodních a nákupních centrech, vánočních trzích, různých kulturních a společenských akcích a místech se zvýšenou koncentrací lidí,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Vedle těchto zvýšených bezpečnostních preventivních opatření se policisté rovněž zaměří na kriminalitu spojenou s adventním obdobím, tedy zejména na pouliční kriminalitu a delikty majetkového charakteru. „V loňském roce jsme v předvánočním období zaznamenali několik případů krádeží věcí především z neuzamknutých, ale i uzamknutých aut a z nákupních vozíků,“ připomněla.

Preventivní policejní akce před krádežemi ve Zlíně

Preventivní aktivity směřující k předcházení majetkové kriminality jsme zahájili v sobotu v nákupním centru v Malenovicích. „Zaměřili jsme se na osvětu bezpečného chování během adventního a vánočního času, které je plné shonu a lidé často zapomínají na vlastní bezpečnost,“ řekla Javorková.

Návštěvníci obchodního centra si v sobotu mohli odnést mimo nákupu také rady a doporučení jak se nestát obětí kapsáře nebo zloděje, který nám mnohdy kvůli naší neopatrnosti vnikne do vozidla. „Zároveň jsme veřejnost upozorňovali na důležitost nošení reflexních prvků v období, kdy je viditelnost snížena. Pro malé nakupující jsme měli připraveny omalovánky a pexesa s policejní tématikou,“ dodala Javorková.

autor: Michal Sladký

Související