„Chtěli jsme tlustou knížku, co obsahuje jen penisy,“ říká o publikaci PENIS NOW ilustrátor Svoboda

5. prosinec 2018

„CAP crew je graffiti skupina, kterou jsme založili v roce 2005, jádro už jsme teď hlavně já s Alexem Klyuykovem, “ vysvětluje Vít Svoboda. Kreslený symbol penisu, který je motivem všech ilustrací, vnímají autoři jako archetypální graffiti gesto a pravzor spontánního veřejného výtvarného projevu. Knihu letos vydává PageFive, graficky ji zpracovali Robert Jansa a Petr Bosák, navíc obsahuje několik prací hostující umělkyně Lady Gažiové.

„Záměrně jsme jednotlivé kresby nepojmenovávali, je to úplně jedno, kdo co dělal, a se symbolem penisu v CAP crew pracujeme hodně dlouho,“ popisuje koncept knihy, která měla být hlavně tlustá, Vít. To, že publikace obsahuje na 400 kreseb a žádný text, považuje za výhodu vydavatel František Kast z PageFive. „O knihu je zájem hlavně v zahraničí, kde ji budeme distribuovat. Kromě miniaturní tiráže není v publikaci ani jedno slovo a archetyp ústředního motivu také každý pozná,“ mluví František o univerzálnosti PENIS NOW. Obecně se podle něj u nás prodeji ilustrovaných knih daří dobře. „V České republice jsou i nakladatelství, která se specializují na ilustrované knihy. Dětská ilustrace mezi lidmi hodně funguje, třeba na knižních veletrzích. Ilustrace obecně je dobrá, co si budeme povídat, moc lidí nečte,“ směje se František a listuje objemným paperbackem.

Vít Svoboda, který se od graffiti posunul do světa někdy abstraktních, jindy politických kreslených vtipů a komentářů, se navíc zabývá architekturou. „Svou práci architekta a ilustrace považuji za oddělené a paralelní věci,“ říká autor. „Už si ani neuvědomuji, co kreslím, ale ten charakter mi prostě připadá pokaždé zábavnější než cokoli jiného. Což může být smutné, ale dá se s tím dobře pracovat,“ směje se Vít. Knihu PENIS NOW autoři a nakladatelství PageFive pokřtí 5. prosince v Berlínském modelu v pražských Holešovicích, kde bude už i k dispozici veřejnosti.

Je kniha PENIS NOW úplně pro všechny, nebo se váže na graffiti kulturu a scénu? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.