Chřipka v kraji je na ústupu. Ve většině středočeských nemocnic dál platí zákaz návštěv

23. únor 2019 08:01

Chřipková epidemie podle hygieniků ve středních Čechách skončila, průměrná nemocnost v uplynulém týdnu klesla přibližně o pětinu na 1443 onemocnění na 100.000 obyvatel. V souvislosti s chřipkou však zemřeli další čtyři lidé, celkem tak už má chřipka v kraji 12 obětí.

„Chřipková epidemie v našem kraji polevila. Nejvyšší nemocnost je v okrese Příbram, to je setrvalý stav, nejnižší na Berounsku,“ uvedla pro Český rozhlas ředitelka středočeské Krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

"Od začátku chřipkové sezóny evidujeme 59 závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou, ve 12 případech s úmrtím, což oproti minulému týdnu znamená nárůst o 16 závažných případů a čtyři úmrtí," dodala mluvčí hygienické stanice Dana Šalamunová.

Pacientů přímo s chřipkou ubylo ve srovnání s minulým týdnem o téměř 26 procent, aktuálně je 190 onemocnění na 100.000 obyvatel.

Stále trvá zákaz nebo omezení návštěv prakticky ve všech nemocnicích a dalších lůžkových zdravotnických zařízeních Středočeského kraje. Podobná opatření se týkají většiny zařízení sociální péče.

autoři: ČTK , Redakce stanice Region-střední Čechy
Spustit audio