Chlebíčky s budapešťskou a ďábelskou pomazánkou. Na Silvestra nesmějí chybět
Budapešťská pomazánka je základ, který můžete dále rozvíjet. Ďábělská pomazánka může být tak ostrá, jak jen to unesou vaši hosté.
- 10 plátků bílé veky
- 250 g budapešťské pomazánky
- 50 g strouhaného sýra (eidam)
- 10 ks kompotovaných mandarinek
- 20 ks bobulí hroznového vína
Chlebíčky Adria
Plátky veky silně potřeme budapešťskou pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme měsíčkem kompotované mandarinky a hroznovým vínem.
Budapešťská pomazánka
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 150 g sterilovaných kapií
- 1 cibule
- 4 – 5 lžic mléka
- 1 lžíce sladké mleté papriky, sůl
Tvaroh vyšleháme spolu se změklým máslem a mlékem na lehký krém. Osolíme, vmícháme mletou papriku, najemno nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou kapii. Tuto pomazánku použijeme jako základ sýrových chlebíčků nebo obložených mis.
Ďábelská pomazánka
- 1 sklenice zeleninového leča (720 ml)
- 3 – 6 kulatých sterilovaných feferonek
- 150 g sardinek v tomatové omáčce
- mletý pepř, sůl
Lečo a feferonky necháme na sítu dobře okapat. Z feferonek odstraníme semínka a stopku. Okapané lečo, připravené feferonky a sardinky společně umeleme na masovém strojku. Do umleté směsi přidáme tomatovou omáčku ze sardinek, osolíme, opepříme a dobře promícháme. V chladu necháme několik hodin proležet.
- 15 – 20 plátků bílé veky
- 650 g ďábelské pomazánky
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- petrželka
Ďábelské chlebíčky
Plátky veky stejnoměrně pomažeme pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a dozdobíme petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka