Chcete se naučit anglicky i po padesátce? Zkuste Broňův pivní test!

17. březen 2020

„Žádný vědecký výzkum neprokázal, že bychom s věkem ztráceli schopnost učit se jazyk. Je to jen příjemná výmluva,“ je přesvědčený lektor angličtiny Bronislav Sobotka.

„V pokročilejším věku jsme trpělivější. Znám lidi, kteří to vzdali, ale neznám nikoho, kdo to nedokázal, když opravdu chtěl. Takže jednoznačně: každý to může zvládnout.“

„Často říkám studentům, že myšlenka, že se napřed naučím anglicky a pak začnu mluvit je totéž, jako kdyby malé dítě říkalo, že napřed se naučí chodit a teprve pak vstane z postýlky. Jediný způsob, jak se naučit mluvit je začít mluvit,“ srovnával to lektor.

Broňův pivní test

„Doporučuji domluvit si s lektorem ukázkovou hodinu. Na jejím konci si položte otázku: Šel bych s tímhle člověkem na pivo a povídal si s ním dál? Pokud ano, je to ten správný lektor, který vás bude motivovat, a vy se na hodinu budete těšit,“ radí Bronislav Sobotka.

Jak by hodina měla vypadat?

„Slovíčka a gramatiku může člověk dělat doma. Podle mě bychom se měli snažit mluvit a komunikovat. I s chybami. Tím, že lidi neopravuju a usmívám se, dávám jim zažít pocit úspěchu. To mi přijde nejpodstatnější.“

Učit se slovíčka?

„Přijde mi zbytečné učit se něco jako telefonní seznam. Učte se ta slovíčka, která vám chybí, ta která budete tzv. potkávat. Náš mozek není hloupý a to, co nepoužívá, vykopne.“ Podle lektora je důležité věnovat cizímu jazyku 20 minut denně. „Zkuste číst jednoduché anglické knížky, nebo si přenastavte mobil do angličtiny. Důležité je obklopit se angličtinou, aby se stala součástí vašeho života.“

Jak začínal on sám s angličtinou? Jak je to se sledováním filmů s titulky? Jak je důležité skutečné rozhodnutí? Je nebo není důležitá gramatika?

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.