Chcete podnikat? Pokud jsou cílem „jen velké peníze“, neskončíte dobře, varuje poradce start-upů Šubert

1. únor 2023

„České start-upy jsou většinou skvělé v technologiích, mají ale velmi silnou tendenci podceňovat prodej. Další problém je firmu takzvaně naškálovat. To znamená, že v době, kdy začne růst, tak ji podpořit a investicemi od investorů do firmy správně vložit,“ popisuje Vít Šubert, který pomáhá podnikatelům s novým byznysem. „To jsou ty nejčastější chyby, na které některé firmy mohou potenciálně také zemřít,“ dodává v pořadu Hovory.

Velké firmy mají zase největší problém se svou pomalostí, která je dána právě jejich velikostí. „Ale tím, jak se trh zrychlil a změnil a ti velcí nereagují dostatečně rychle, tak také nepřicházejí dostatečně rychle s inovacemi, novými technologiemi nebo produkty, což naopak dokonale umějí start-upy.“

Čtěte také

„Takže když začínáme, snažíme s lidmi v ní mluvit o tom, jestli dokážou vytvářet hodnotu pro zákazníka. Jestli se nezabývají příliš sami sebou a jestli zvažují, že jejich službu má na konci dne taky někdo zaplatit.“

„Této metodě říkáme Mount Everest. Snažíme se jim pomoc šplhat na jejich pomyslný vrchol, který si sami stanoví.“ Navíc jim ukazují, jaké základny a stanoviště musejí po cestě takzvaně protnout, aby se stali úspěšnými.

Šubert zároveň tvrdí, že dávat si jako kritérium úspěchu například miliardový zisk, není nejlepší. „To by měl být až doplňkový efekt skutečnosti, že děláte svůj byznys dobře. Že máte dobrý produkt nebo službu a věnujete tomu všechno.

Čtěte také

Uspějete ve chvíli, kdy najdete volný prostor na trhu. Ale vyjádření v penězích bych bral jen jako odměnu a potvrzení, že jste to dělali dobře. Pokud jsou cílem jen peníze, tak to většinou nekončí dobře,“ dodává.

„Pokud se z úspěchu start-upu nebo jeho zakladateli zatočí hlava, což se stává, pak to klidně může zkazit i špičkový byznys plán, špičkově rozběhnutou firmu. A něco podobného jsem neviděl jednou,“ uzavírá.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.