Chátrající lyžařský areál v Blansku-Hořicích bude na prodej. Ne všechny pozemky ale patří Sokolu

Nebylo dost sněhu, a tak sokolové před lety zasněžovali sjezdovku v Blansku-Hořicích pitnou vodou. Kvůli tomu skončili v insolvenci. Insolvenční správce teď chystá výběrové řízení, ve kterém areál nabídne kupcům.

Sjezdovka v Hořicích na Blanensku chátrá. Už řadu let se na ní nelyžuje a dva roky je v insolvenci. Blanenští Sokolové totiž brali na zasněžování sjezdovky vodu z vodovodu. Léta provoz dotovali členové tělovýchovné jednoty. Až nakonec skončila organizace v insolvenci.

Chátrající sjezdovka v Blansku-Hořicích

Věřitelé mají dostat zpátky přes dva miliony korun. Insolvenční správce teď chce areál prodat v otevřeném výběrovém řízení. Situaci mu ale komplikuje to, že ne všechny pozemky patří Sokolu.

Lyžaři sem přestali jezdit, protože provozovatel – místní Sokol – měl problém se zasněžováním. „Nebyli jsme schopni hradit nesmírně vysoké částky za vodu a elektřinu,“ říká předseda blanenského Sokola Jiří Škaroupka.

Lidé kolem tělovýchovné jednoty se snažili pomoci. „Provoz dotovali členové TJ Sokol Blansko, kteří vložili poměrně vysoké částky, aby mohl být provoz zajištěn. Byly na nás podány žaloby z důvodu neuhrazení pohledávek, a tak jsme byli nuceni situaci řešit. A jediné řešení, které přicházelo v úvahu, byla insolvence,“ vysvětluje Škaroupka.

Chátrající sjezdovka v Blansku-Hořicích

Sokol je teď v rukou insolvenčního správce Tomáše Truschingera. Ten by rád v nejbližší době nabídl areál k prodeji jako celek. „Je třeba vyřešit některé související problémy, hlavně různé vlastnické vztahy k pozemkům, které jsou pod lyžařským areálem.“ Některé pozemky nepatří Sokolu, ale vlastní je soukromá firma v čele s jednatelem Radomírem Durďákem. Ten však odmítl celou situaci komentovat.

Místní sokolové podle Jiřího Škaroupky pořád věří, že na sjezdovku jednou vyjedou lyžaři. A vymysleli i letní využití areálu a jeho okolí. „Ve studii proveditelnosti jsme nechali vyřešit i cyklistické aktivity, které spočívají s vybudováním cyklostezek.“ Všechno ale bude záviset na novém majiteli areálu.

autor: Alena Hesová
Spustit audio