Charitativní sbírka Brněnská cihla letos vydělala 335 tisíc korun, výtěžek bude věnován na vybudování kavárny Anděl

4. říjen 2005

Rekordními 335-ti tisíci přispěli letos dárci do charitativní sbírky Brněnská cihla, která se už popáté konala ve prospěch lidí s mentálním postižením a autismem. Tentokrát je výtěžek určen na vybudování kavárny Anděl, kde budou moci klienti Chráněného bydlení sv. Michaela na Gorkého ulici v Brně pracovat jako číšníci a servírky.

Projekt je součástí většího záměru zaměřeného na začlenění postižených do společnosti. "Chceme zaměstnat dvanáct zaměstnanců s mentálním postižením a pět asistentů, kteří jim budou nápomocni. Toto místo bude tréninkovým pracovištěm, to znamená, že lidé s mentálním postižením budou pracovat s pomocí asistentů a postupně se budou více osamostatňovat, než budou schopni pracovat sami," doplnila informace Zuzana Kruťová z Oblastní charity Brno.

Kavárna by měla vzniknout v suterénu domu sv. Michaela v Gorkého ulici, na jehož opravu lidé přispívali v minulosti. Jak dále uvedla koordinátorka sbírky Zuzana Kruťová náklady na přestavbu restauračního zařízení jsou spočítány na 400 tisíc korun. "Chybějící peníze se pokusíme získat od nějakých sponzorů," dodala Kruťová.

V průběhu charitativní akce mohli jednotliví zájemci získat jednu cihlu, kterou na místě podepsali, za symbolických sto korun a následně ji věnovat charitě. "Podepsané cihly využijeme na úpravu vchodu, schodů a dalších prostor kavárny a zakomponujeme je tak, aby byly vidět, " popisuje záměry charity Zuzana Kruťová. Budoucí kavárnu si veřejnost poprvé prohlédne v úterý 11. října. Na ostro by se mělo začít začátkem příštího roku.

Spustit audio