Cestující v Brně se tramvají znovu dostanou na Lesnou i na konečnou ve Starém Lískovci

Na brněnské sídliště Lesná od pondělí 20. září znovu pojedou tramvaje. Skončí skoro devítiměsíční výluka v Lesnické ulici. Ta ale ještě není zcela opravená, auta tudy neprojedou, omezený bude i průchod pro pěší. A není to jediná dopravní změna, která toto pondělí začne platit.

Brno opravovalo Lesnickou ulici zejména kvůli starému potrubí, tedy vododovodům a kanalizaci. Špatný byl taky stav silnice, tramvaje a auta tam jezdily po hrbolatých panelech. Teď je tam rovný, takzvaných tichý asfalt a kolejnice jsou odhlučněné. Průjezd ulicí by tedy měl být tišší. Rekonstrukce stála přes 200 milionů korun.

Jak se změní provoz hromadné dopravy?

Tramvaje číslo 9 budou znovu jezdit na Lesnou do Čertovy rokle. Linka 46 bude končit v zastávce Zemědělská, kde ještě dopravní podnik opraví tramvajovou smyčku. Skončí provoz mimořádné linky x9. Naopak oblastí budou nově projíždět tramvaje číslo 7 z Lesné na Malinovského náměstí a do smyčky Švermova ve Starém Lískovci. Tato linka 7 je dočasnou náhradou za tramvaje 11 a 10, které jezdí podle výlukových jízdních řádů kvůli dostavbě Velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici.

Kdy budou Lesnickou ulicí jezdit auta?

Mělo by to být zřejmě do konce listopadu. Dva měsíce ještě potrvá dostavba chodníků, výsadba stromů a taky doplnění dopravního značení. To je potřeba zejména u nové bezbariérové zastávky u Tomanovy ulice. Do ní ve směru z kopce dolů vede nájezd, takže by řidiče mohl svádět k tomu, aby vyjeli na vyvýšenou zastávku. To by bylo špatně, nastala by podobná situace jako u nedávno rekonstruované Údolní ulice, kde řidiče dopravní značení mátlo.

Auta tedy budou jezdit v pásu s tramvajemi. Nájezd k zastávce je tam jen proto, aby se ke svému pozemku dostali majitelé domů a mohli vjet svými auty do dvora. Na opačné straně u stejné zastávky, tedy taky u Tomanovy ulice, je pak ve směru do kopce cyklistický objezd, zřejmě vůbec první v Brně. I ten ale čeká úprava: uprostřed něj totiž stojí sloup. Stavebníci ale ujisitili, že před úplným otevřením ulice sloup posunou tak, aby cyklistům ani chodcům nepřekážel.

Šaliny do Lískovce

Se zavedením linky 7 souvisí i to, že končí omezení na trati do Starého Lískovce, takže tramvaje 6 a 8 se po čtyřech měsících vrátí na své trasy a pojedou až na konečnou v Lískovci. Průjezdný bude i uzel na Osové. Příští rok se pak cestující svezou po úplně nové trati do Univerzitního kampusu, tunelem k Fakultní nemocnici Brno.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související