Cestování za robotem je konec, onkologové si pořídí vlastního

Několika stovkám onkologicky nemocných pacientů z Brna skončí zdlouhavé dojíždění za operacemi na Vysočinu. Masarykův onkologický ústav si koupí vlastního chirurgického robota.

Masarykův onkologický ústav v Brně dostal povolení pořídit si vlastního chirurgického robota. Brněnští chirurgové mu říkají Mazlík, umí napodobovat pohyby lidských rukou a dokáže přesně a rychle odstraňovat nádory.

Lékařům a pacientům to významně pomůže - teď totiž musí někteří z nich za robotem cestovat na Vysočinu. Nejbližší zařízení, které ho má, je Nemocnice Mostiště u Velkého Meziříčí.

Do auta směr Mostiště nasedají lékaři z Masarykova onkologického ústavu každé pondělí a pátek. Stejnou cestu jezdí samozřejmě i pacienti. Šedesát kilometrů cestuje i lékař Roman Šefr.

„My to nazýváme takzvanou expediční robotikou. V Nemocnici Mostiště se operují z našeho pohledu naši pacienti, kteří mají karcinom prostaty. Ten operující potom chybí v našich prostorách. Protože se to odehrává dvakrát týdně, uvítali bychom, kdybychom mohli operovat na Žlutém kopci,“ konstatuje Šefr.

Robotická operace je pro pacienta mnohem šetrnější. Zpravidla při ní ztratí méně krve a jizvy jsou po ní menší.

„Trošičku bych to připodobnil k virtuální hře. Pomocí konzole chirurg ovládá ramena robota, která jsou celkem čtyři, a umožňují provádět vlastní operační výkon pomocí různých druhů nástrojů,“ doplňuje lékař.

O koupi robota ústav usiluje deset let. Peníze na něj má, lékaři ale museli čekat na schválení ministerstva zdravotnictví. Bez souhlasu přístrojové komise by zákroky na robotu nehradily pojišťovny, říká ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík.

„Máme v tom zkušenost, máme v tom experty. My jsme si požádali o schválení komisí, kde to trvalo rok a půl. V letošním roce už máme těsně před výběrovým řízením, pořídíme robota. Věřím, že nejpozději začátkem podzimu,“ doufá Žaloudík.

Přístrojová komise musela podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové posoudit všechna kritéria i stanoviska odborných lékařských společností.

„Na základě takového postupu pak komise umístění robotického systému doporučila,“ konstatuje Čechová.

Týmy brněnských chirurgů na Vysočině zatím odoperovaly asi 2200 lidí. Pokud by byl robot na Žlutém kopci, počet odoperovaných pacientů podle lékařů mohl být několikrát vyšší.

autor: mav
Spustit audio