Cestování po Česku je projekt na celý život, říká Ladislav Zibura, který tentokrát hledal kuriozity doma

11. srpen 2022

Prázdniny v Česku. Tak se jmenuje nová kniha vtipných cestovatelských příběhů Ladislava Zibury. Autor řady cestopisů ze zahraničí, například Pěšky mezi buddhisty a komunisty nebo Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii, tentokrát prozkoumal domácí prostředí. Jak sám říká, nebyl to pouze důsledek lockdownu.

„Já jsem chtěl knihu o Česku napsat mnoho let a ohromně jsem se na to těšil. Jako novinář jsem si odnesl ze studií, že o tématech by se mělo psát ve chvíli, kdy jsou aktuální. A tak jsem čekal na ten moment, kdy se z nějakého důvodu začne mluvit o cestování po Česku. A ten moment opravdu přišel s covidem,“ vypráví.

Ladislav Zibura vyrazil z Prahy a po Vltavě doplul až do Českých Budějovic. Odtud pokračoval autem po obvodu celé republiky. „Můj cíl byl jednoduchý – pobavit se s každým, koho po cestě potkám, snažit se vystopovat méně známé české fenomény a objevit nějaké kuriozity,“ vysvětluje.

Typicky českým fenoménem je podle něj třeba komínářství. „Několik tisíc nadšenců zdolává tovární komíny a vede si statistiky, kolik jich vylezli. A to se neděje nikde jinde na světě. Dále jsem se vypravil za příběhy české recese, což je pro nás také příznačné – různé žertovné počiny. Zabýval jsem se houbařením, kutilstvím, ale také tím, co se u nás vyrábí, například patříme mezi světovou špičku v produkci chmele,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Vedle toho chtěl mladý cestovatel poukázat na rozmanitost naší země. „Často žijeme v domnění, že Česko je malá země, ale ona to není pravda. V evropském kontextu je Česko země nejenom nadprůměrně velká, ale také nadprůměrně lidnatá,“ připomíná.

Ani pomalou jízdou z místa na místo nebo plavbou proti proudu nelze Česko objet za jedny prázdniny. „Já jsem během dvou a půl měsíců, které jsem strávil intenzivně na cestě, navštívil jenom zlomek. Troufám si říct, že kdyby člověk chtěl naši zemi procestovat opravdu dopodrobna, tak na to bude potřebovat alespoň půl roku. A i tak by mu na každý okres zbyly jenom dva dny. Česko je větší, než by se mohlo zdát, a to je pro nás dobrá zpráva. Cestování po Česku, to je projekt na celý život,“ uzavírá Ladislav Zibura.

Celý rozhovor s Ladislavem Ziburou o zážitcích a poznatcích z cest po českých zemích si poslechněte online.

Spustit audio

Související