Čeští vývojáři vyvinuli stroj, který k potisku triček nepotřebuje vodu. Na trhu by mohl být za rok až dva

25. září 2020

Při výrobě bavlněných triček se spotřebuje velké množství vody – na jeden kus je to víc než 2500 litrů. Když ho navíc chcete mít s potiskem, jde o další litry navíc. Vývojáři z břeclavského start-upu Pikto Digital proto sestavili vůbec první stroj na světě, který umí připravit látku k potisku zcela bez vody. Díky takzvané digitální pigmentaci navíc ušetří i energii a chemii. Nápad podpořila i agentura CzechInvest.

Čtěte také

„Nástroj právě připravuje látku k potisku,“ ukazuje obchodní zástupkyně firmy Pikto Digital Lucie Kadlecová. „Stříká na ni speciální substrát, díky kterému drží barva potisku na místě a nevpíjí se do tkaniny.“

Prototyp stroje má na délku asi set metrů, na šířku zhruba tři metry. Společně s digitální tiskárnou tvoří ucelené řešení pro potisk látek. Jeho tvůrci věří, že přinese revoluci do světa textilního průmyslu. Spočítali totiž, že zatímco běžně používaná zařízení spotřebují při výrobě jednoho milionu metrů čtverečních potištěné látky asi 65 tisíc litrů vody, jejich vynález ani kapku.

„Voda se při výrobním procesu vůbec nepoužívá. Díky technologii pigmentace totiž není nutné látku prát ani vodní cestou připravovat k potisku. Pigmenty jsou přírodní barvivo, které se do látky váže mechanicky. Potřebují k tomu jen zahřát na určitou teplotu.“

Zvládá i antivirovou úpravu

Další výhodou stroje je jeho mnohostranné využití. Zvládá totiž potisknout jakýkoliv typ látek. „Byl primárně vyvinut pro technologii digitální pigmentace, ale může jednoduše nahradit technologická zařízení například pro úpravu látek před potiskem. Dokáže zušlechtit textilie, látka se tak lépe žehlí, dokážeme ji opatřit protibakteriální či protivirovou úpravou...“ popisuje Lucie Kadlecová.

Vývojáři teď prototyp budou testovat, na trhu by se měl objevit za rok nebo dva.

autoři: Štěpánka Kadlečková , als
Spustit audio

Související