Český rozhlas Brno vyráží znovu s turisty za turisty. Rozhlasová trasa obkrouží hrad Pernštejn

24. duben 2019

V sobotu 27. dubna se koná 46. ročník Pochodu za krásami okolí Nedvědice. Jeho jedna trasa nese už tradičně označení Českého rozhlasu Brno. Ukáže mimo jiné opravované zahrady hradu Pernštejna – a v cíli bude čekat Zdeněk Junák.

Sedmikilometrový rozhlasový okruh povede místy s úžasnými (a přitom málo známými) výhledy na hrad Pernštejn. „Třeba takzvanou galerii lidé často minou – a pak se diví úžasným fotografiím, které nemohli pořídit,“ připomíná autor trasy Petr Vejrosta z Klubu českých turistů v Nedvědici. Také jeho hlas posluchači brněnského rozhlasu znají z vysílání.

Letošní ročník pochodu nabídne v sobotu 27. dubna sedm tras pro pěší o délce od 7 do 50 kilometrů. A také jednu cyklistickou dlouhou 37 kilometrů.

Start většiny tras je v čerstvě opravené sokolovně v Nedvědici. U ní bude také stánek Českého rozhlasu Brno, který nabídne nejen zajímavosti z rozhlasu, ale díky naší spolupráci se společností Kordis JMK také materiály týkající se veřejné dopravy v Jihomoravském kraji. A hlavně dodržíme tradici – nabídne opět limitovanou edici speciální samolepky, určené pro turistické deníčky. Vzniklo jí pouze 500 kusů a zdobí ji trojrozměrná rozhlasová pečeť.

Na hradě Pernštejně obnovují historickou zahradu. Bude mít stejnou podobu jako před dvěma sty lety

Pohled z hradu do malebné okolní krajiny

Novou chloubou slavného hradu Pernštejna stojícího na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny bude za pár let okolní zahrada. V 19. století patřila mezi nejkrásnější svého druhu na Moravě, v posledních desetiletích ale bohužel chátrala. Teď prochází rozsáhlou obnovou na základě původních historických pramenů.

Zástupce brněnského rozhlasu půjde potkat po celé sedmikilometrové trase – část z nich vyrazí od stánku v 9:30 hodin. Už teď se těší na dojem z opravované vrchnostenské zahrady na Pernštejně. Jedna ze strání pod hradem je totiž teď téměř holá a řemeslníci obnovují obelisk, turecké lázně, poustevnu, čínský pavilon, ale třeba i původní spleť vodních kanálů.

„Svah se postupně bude měnit, porostou na něm stromy. Naši posluchači tak mají výjimečnou šanci vidět plochu v přelomovém okamžiku,“ připomíná ředitelka Českého rozhlasu Brno Hana Ondryášová. Ta o opravách za více než sto milionů korun natáčela i několik reportáží. A do Nedvědice se také chystá dorazit.

A zvláštní překvapení bude mít Český rozhlas Brno v cíli. Na 14. hodinu totiž do nedvědické sokolovny přijede Zdeněk Junák. A setká se tam se všemi svými příznivci. „V době samotného pochodu vysílám, ale na setkání v cíli se těším. Vezmu i kytaru!“ vzkazuje oblíbený moderátor. V sobotu totiž všechny cesty vedou do Nedvědice.

Nedvědický pochod ve faktech

  • Pochod se koná v sobotu 27. dubna. Start je v sokolovně v Nedvědici od 6.00 až do 12.00 (podle délky trasy), pouze desetikilometrový pochod začíná mezi 7.45 a 10.10 na nádraží v Doubravníku
  • Připraveny jsou trasy o délce 50, 34, 27, 16, 10 a 7 kilometrů (ty jsou dvě – jedna je určena i pro turisty s kočárky). Souběžně organizátoři přichystali okruh 37 kilometrů pro cyklisty.
  • Český rozhlas Brno má svůj sedmikilometrový okruh s vyhlídkami na hrad Pernštejn. Vyrazit na něj může každý posle svého, rozhlasoví pracovníci vyrazí v 9.30. Ve 14.00 bude v cíli čekat Zdeněk Junák s malým překvapením.
  • Podrobné informace najdete tady.
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.