Český rozhlas Brno otevřel nové studio

16. březen 2021

Budova Českého rozhlasu Brno prochází kompletní rekonstrukcí. Její součástí je přesun studií a režie, odkud se vysílají živé pořady nebo třeba zprávy, do nových prostor. Ze zbrusu nového studia v mezipatře budovy na Beethovenově ulici se vám moderátoři poprvé ozvali v dnes v pět hodin ráno.

Přesun studií souvisí s tím, že se rekonstrukce plánovala v době, kdy panovala obava z teroristických útoků. Z bezpečnostních důvodů tedy bylo žádoucí oddělit vysílací pracoviště od zbytku rozhlasové budovy tak, aby se dovnitř nemohl nikdo jednoduše dostat.

Teď, když v souvislosti s pandemií koronaviru čelíme úplně jiným hrozbám, je naopak žádoucí oddělit například hosty, kteří přicházejí do vysílání, od pracovníků rozhlasu. Proto bude zatím platit provizorium, že hosté budou stále chodit do původních studií. Po uvolnění protiepidemických opatření už se ale bude všechno odehrávat v novém prostoru.

Pozná posluchač rozdíl po zvuku? „Ano i ne,“ říká vedoucího technické podpory Českého rozhlasu Jan Městka. „Po technické stránce, doufám, že nepozná. Co se týče barvy zvuku, tak myslím, že akustický prostor a použité mikrofony způsobí to, že posluchač bude mít daleko lepší požitek,“ dodává.

Výhodou nového pracoviště je, že je zcela bezbariérové, do mezipatra se imobilní lidé dostanou výtahem. Jediné čtyři schůdky, které v památkově chráněné budově rozhlasu nešlo odstranit, překonají pomocí schodolezu.

Detaily ke studiu

Hlavní vysílací studio se nachází v prostorné místnosti, kam se za normálního provozu vejde až 8 hostů + moderátor. Studia jsou vybavena nejnovější vysílací technologií od firmy DHD – mixážní systém 52RX2. Instalace této technologie umožnila zprovoznění tzv. externího studia, které může být umístěno v jakékoliv části budovy, do které je přivedena datová síť. Toto studio bude mnohonásobně využívánonejen pro vysílání programu brněnského studia, ale pro výrobu jednotlivých pořadů.

Vedle vysílacího, výrobního a přepojovacího pracoviště vznikla ještě tzv. bezobslužná budka, která slouží k vysílání s hosty pro ostatních stanice Českého rozhlasu, zejména Radiožurnálu, Plusu a Vltavy. Samozřejmou součástí je i vysílací systém Dalet+, počítače vybavené softwary pro online komunikaci a telefonní systém PhoneBox.

Instalace technologie trvala v součtu 14 dní.

autoři: Vlasta Gajdošíková , jam
Spustit audio

Související