Český rozhlas Brno naladíte nově i digitálně, DAB+ přinese lepší zvuk i obrázky

30. listopad 2017

Nejen přes tradiční přijímače nebo prostřednictvím internetu. Od dnešního dne vysílá Český rozhlas Brno i prostřednictvím digitální technologie DAB+.

Český rozhlas Brno je možné od posledního listopadového dne naladit také díky digitální technologii DAB+. V multiplexu ČRo DAB+ budou moci zájemci naladit nejen svou oblíbenou regionální stanici, ale také všechny celoplošné okruhy a také digitální programy Radio Wave, ČRo Jazz, D-dur nebo Rádio Junior. Co tato změna znamená a jak se na ni připravit? Nejčastější otázky okolo DAB+ zodpověděl editor webu Digitální rádio Lukáš Polák.

Co pro posluchače změna znamená? Co bude jinak?

Stávající posluchače změna nijak nezasáhne. Pokud poslouchají svoji oblíbenou regionální stanici z VKV vysílačů, internetu, kabelové televize nebo dalších distribučních platforem, mohou ji takto poslouchat i nadále. Díky DAB+ bude možné regionální vysílání poslouchat bezplatně také v Praze, Plzni, Brně, Ostravě a přilehlých regionech.

Čím se DAB+ liší od VKV?

DAB+ přinese v případě multiplexu ČRo DAB+ posluchačům vyšší zvukovou kvalitu, než na jakou jsou zvyklí u VKV. Kromě zvuku umí tato technologie přenášet i obrázky, mezi které patří například fotky vašich oblíbených moderátorů, logo dané stanice a další servis. Pro tuto službu je však nutné zakoupit přijímač nejen s podporou standardu DAB+, ale také barevným displejem.

Jak naladit toto vysílání a kde zakoupit přijímač?

Český rozhlas šíří svůj multiplex ČRo DAB+ v Praze, Berouně, Plzni, Brně a Ostravě. Pro naladění tohoto vysílání potřebujete přijímač, který má na sobě uvedené označení DAB+. Takové přijímače se většinou pohybují v rozmezí od několika set až po několik tisíc korun. V případě vyšších cenových relací se jedná o kombinovaná rádia umožňující i poslech stanic přes internet, streamovaní hudby a podobně. Tato rádia jsou pochopitelně vybavena i stávajícím pásmem VKV. Přijímače s označením DAB+ lze koupit v prodejnách s domácí elektronikou.

autor: lukpo

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.