Český rozhlas Brno vysílal z jednoho z nejstřeženějších míst v republice

26. květen 2020

Míry 60-56-90. Ovšem v metrech. I tak jde popsat osm chladicích věží jaderné elektrárny v Dukovanech. A právě z jejich stínu, z jednoho z nejstřeženějších míst v republice, bude ve čtvrtek 28.5. exkluzivně vysílat Český rozhlas Brno.

Abychom ta čísla vysvětlili. Mohutné betonové věže měří na výšku 125 metrů, ale kvůli jejich tvaru se mění jejich průměr – dole mají po zaokrouhlení 90 metrů, uprostřed 56 a nahoře 60 metrů.

Ale ani monumentálnost věží, které by dovnitř s přehledem ukryly třeba věž svatojakubského kostela v Brně, není hlavním důvodem k mimořádnému vysílání. Máme nejméně dva jiné. Dukovany jsou totiž součástí života velkého kusu Moravy právě 35 let. Přesně 3. května 1985 začal po sedmi letech stavby zkušební provoz prvního bloku. A elektrárna se stala nepřehlédnutelnou součástí krajiny.

Střídání stráží v elektrárně

Čtěte také

S koncem tohoto týdne navíc dochází ke střídání v čele elektrárny. Miloš Štěpanovský předává funkci i elektrárnu Romanu Havlínovi. Jak takové předávání vypadá? I to oba prozradí Haně Ondryášové přímo v areálu elektrárny.

Dukovanská elektrárna je asi nejhlídanějším areálem v republice. Střeží ji armáda, speciální policejní jednotka i vlastní ochranná služba.

„Abychom se dostali dovnitř a mohli odtud vysílat, museli jsme splnit přísná pravidla. A to se společně se společností ČEZ podařilo,“ připomněla ředitelka Českého rozhlasu Brno a zároveň moderátorka Hana Ondryášová. „Výjimečné je to také proto, že pravidla v elektrárně ještě zpřísnila doznívající koronavirová epidemie. I o tom se zmíníme v rozhovoru s šéfem odboru ochrany elektrárny Michalem Čeklovským.“

Dolní část dominanty dukovanské elektrárny, jedné z osmi chladících věží

Proč nestavět troubu u ledničky?

K mikrofonu Hana Ondryášová pozve 28. května mezi 10. a 12. hodinou i další zajímavé hosty. Třeba ředitele divize jaderné energetiky společnosti ČEZ Bohdana Zronka. Ale vysílání plné čísel a technologií to rozhodně nebude, i když Dukovany vyrobí pětinu tuzemské elektřiny a živí desetitisíce lidí.

Přijdou i zaměstnanci elektrárny či pamětníci a stylová bude i poradna – od půl jedenácté přinese Jan Šícha ze společnosti ČEZ praktické rady, jak ušetřit energie v bytě. Věděli jste, jak moc můžete prodělat, když v kuchyni postavíte troubu vedle ledničky?

A mimochodem, příznivci známého animovaného seriálu Simpsonovi se možná dozvědí, jak je to s barvou záření u palivových tyčí v Dukovanech.

Takže nezapomeňte, ve čtvrtek 28. května od 10 do 12 hodin na vlnách Českého rozhlasu Brno, další z mimořádných vysílání.

Co se také dozvíte?

  • Proč energetici tvrdí, že se reaktoru vyká?
  • Jaká jména a proč mají turbíny vyrábějící elektřinu?
  • Jak je to s tlačítkem zastavujícím provoz elektrárny?
  • Proč Dukovany sledují ornitologové stejně jako přírodní rezervace?
  • Co znamená v elektrárně žluté prádlo?
  • A co všechno dělají v elektrárně ženy?
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka