Český rozhlas Brno bude mít studio na lodi. Na palubu Moravy vezme i několik šťastlivců

26. červen 2020

Na Brněnskou přehradu se vrátí historická loď z roku 1955. A vybraní posluchači Českého rozhlasu Brno mají výjimečnou příležitost dostat se na její palubu ještě před oficiálním křtem.

Oprava lodi, spuštěné pod názvem Moskva a pak od roku 1992 plující se jménem Dallas, stála více než 15 milionů korun. Oficiální pojmenování novým názvem Morava se uskuteční v sobotu 4. července v 10 hodin v bystrckém přístavišti.

Ještě předtím se na její palubu podívá i několik rozhlasových posluchačů. Pokud se mezi posledními přípravami podaří malá ukázková plavba, budou prvními cestujícími na lodi po její opravě.

Navíc se stanou i svědky unikátu – chystáme vysílání přímo z paluby plující historické lodi. Moderátor Borek Kapitančik na ni 2. července přizve ty, kteří mají co k historii a hlavně současnosti Moskvy-Dallasu-Moravy říci. A přímo na palubě se zeptá na zajímavosti z oprav i provozu.

Soutěžte s námi

Na palubu se dostane jen několik vyvolených. Co je tedy třeba udělat, pokud se jedním z nich chcete stát a získat oprávnění pro dvě osoby tam vstoupit? Poslouchat pozorně vysílání Českého rozhlasu Brno. V následujících dnech se v nich objeví soutěž právě o tyto speciální vstupenky. Samozřejmě s dopravní tematikou.

Nápovědu k termínu soutěží najdete během dnešního dne na facebookové stránce Dopravního podniku města Brna.

Moskva-Dallas-Morava

  • Loď, která se dočká obnovené premiéry, byla spuštěna v roce 1955 pod názvem Moskva. Její stavba trvala 8,5 měsíce a vznikala kompletně v Brně, mimo jiné s využitím dílů ze starých tramvají.
  • V roce 1992 dostala název Dallas podle partnerského města Brna. Pod ním plula až do roku 2011. Tehdy zůstala na břehu, na rozdíl od ostatních historických lodí ji ale dopravní podnik neprodal.
  • V roce 2013 se loď stala na návrh nadšenců a bývalých zaměstnanců kulturní památkou. Dopravní podnik tak při její opravě musel splnit přísné podmínky, na lodi budou třeba okna se spouštěním na kožený popruh. A loď se vrací i k původní oblé kormidelně z roku 1955.
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.