Český pilot RAF Josef František zanechal v Británii stopu: stíhačka Hurricane nese jeho označení

Před osmdesáti lety zuřila nad Spojeným královstvím letecká bitva o Británii. Jedna z největších bojových akcí druhé světové války, která pro nacistické Německo představovala první porážku. Přispěly k ní i desítky československých letců. Jednomu z nich, Josefu Františkovi, se dostalo mimořádné pocty. Historický letoun Hurricane v britském Imperiálním válečném muzeu v Duxfordu nese označení, pod kterým tento český pilot RAF létal.

Pocta pro Josefa Františka. Letadlo nenese jen jeho číslo ale i československou vlajku

Tady vidíme československou vlajku vedle kokpitu a zde na trupu je označení: sériové číslo R4175 a velká písmena RF-R. To je označení 303. stíhací letky. Přesně takové značení měl letoun Josefa Františka,“ ukazuje nové značení letounu Derek Rusling z organizace, která se stará o odkaz polských letců v Británii.

Sveřepý vlk

Seržant Josef František, rodák z moravských Otaslavic, totiž létal s polskou 303. stíhací perutí. Do Británie přišel jako hotový pilot československé armády s bojovou zkušeností z Polska a Francie.

Během pouhých osmadvaceti dnů sestřelil sedmnáct nepřátelských letounů, čímž se zapsal do historie jako nejúspěšnější letec bitvy o Británii.

Josef František měl pověst osamělého vlka. Často pronásledoval letouny Luftwafe až do Francie. Byl velmi sveřepý bojovník.

Derek Rusling se stará o odkaz polských letců. Mezi nimi létal právě i Josef František

V klíčových okamžicích bitvy o Británii startovali piloti čtyřikrát i pětkrát denně. Prostě jen přistáli, technici stroj připravili k dalšímu letu, dotankovali a pilot zase startoval. To muselo být nepředstavitelně fyzicky i psychicky náročné,“ popisuje Derek.

Kromě toho jim šlo nepřetržitě o život. Takže letci byli pod neustálým tlakem.

Letoun, který nese jméno Josefa Františka, je stále schopen létat. Clive pilotuje na různých přehlídkách Hurricany už tři desítky lety.

Řídit tento letoun je zábava, ale není to úplně jednoduché. Člověk se do něj musí vcítit a řídit velmi jemně a citlivě. V tomto ohledu není nepodobný ženě,“ směje se Clive Denney.

Odvážná posádka

Stíhačka Hurricane bývá označována jako letoun, který pomohl spojencům vyhrát válku nebo přinejmenším zachránit Británii. Podle Clivea ale nesmíme zapomínat především na jeho posádky.

Letadlo je jen stroj, důležití byli lidé kolem: Britové, Poláci, Češi… Všichni ti technici a piloti. Ti často sedali do kokpitu poté, co měli za sebou jen pár hodin tréninku.

Čtěte také

A i když to byli třeba zkušení letci, sednout takto do Hurricanu a pustit se do boje, to skoro hraničí se sebevraždou. Naštěstí k tomu měli dost odvahy a díky bohu byl těchto mužů dostatek.

Historický bojový letoun, který nese jméno slavného českého pilota, představili symbolicky na letecké základně v Duxfordu, kde dnes sídlí Imperiální válečné muzeum.

Dodnes v oblacích

Právě tady měli svoji základnu českoslovenští letci RAF.

Tady také mohou návštěvníci muzea Hurricane Josefa Františka vidět. Pokud právě není na letecké výstavě nebo rovnou v oblacích.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související