Česko otestuje nové semafory. Blikající zelenou si jako první vyzkoušejí od září řidiči v Břeclavi

Na semaforech na šesti křižovatkách v Břeclavi začne za týden blikat zelená. Blikající světlo má upozornit řidiče na blížící se oranžovou a následně červenou.

Břeclav je prvním městem v Česku, kde novinku Centrum dopravního výzkumu otestuje. Podobný systém funguje například v Rakousku nebo Španělsku.

I když začne novinka platit od 2. září, řidiči doznají změn už teď. V okolí křižovatek se totiž pohybují drony, snímkují provoz a chování řidičů v různých částech dne. Záznam poté experti z Centra dopravního výzkumu porovnají s daty, které nasbírají od září do konce října, kdy bude na semaforech blikat zelená. Drony budou monitorovat křižovatky celkem třikrát. Před zavedením novinky, v době zkušebního režimu blikající zelené a pak ještě po jeho skončení.

Plynulost provozu i větší bezpečnost

Novinka by mohla zlepšit plynulost provozu a především zvýšit bezpečnost. Řidiči totiž dostanou informaci o tom, že se zelená změní na oranžovou dříve než dosud a měli by tak lépe zareagovat. Z posledního šetření Centra dopravního výzkumu vyplývá, že přibližně 55 % cyklů, tedy dob, za kterou se na semaforu v křižovatce vystřídá červená, oranžová a zelená, se neobejde bez dopravního přestupku.

Samozřejmě se systém musí důkladně otestovat, Břeclav má být jakýmsi modelovým městem, podle výsledků výzkumu pak ministerstvo dopravy rozhodne, zda blikající zelenou zavést po celé zemi nebo ne. Samozřejmě to ale nebude hned, může to trvat i několik let.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio