Česko má jedno z nejlepších mobilních pokrytí v Evropě. Přesto jsou vesnice bez signálu

29. září 2020 06:10

Žít bez mobilního signálu si dnes dokážeme představit jen stěží. V některých obcích na Vysočině ale tyto problémy stále přetrvávají a dovolat se tam není snadné.

Česko má podle mobilních operátorů jedno z nejlepších pokrytí mobilním signálem v Evropě. I u nás se ale najdou místa, kam se dovoláte jen stěží. A třeba na Vysočině jich není zrovna málo.

Jde většinou o malé vesničky, které nemají v okolí žádný vysílač nebo jim v přenosu signálu brání členitý terén. Řešení takového problému se ale hledá těžko, i když se o to některé obce snaží dlouhé roky.

Křižánky na Žďársku

Marně se snažíme najít mobilní signál v obci Křižánky na Žďársku. Telefon ukazuje pouze tísňová volání. A evidentně nejsme sami, kdo má tento problém. „Venku musíme hledat, kde je signál, chodit ven z chalup,“ říká pan Kubík, který má ve vesnici chalupu. Na telefonu ukazuje, že tu nemá ani jednu čárku.

Stejně jsou na tom prakticky všichni obyvatelé obce. Že je to velký problém, si uvědomuje také nezávislý starosta Křižánek Jan Sedláček. „Problém se signálem je těžko představitelný pro někoho, kdo žije ve městě a bere to dneska jako samozřejmost a dovolá se. My tuto možnost nemáme. Signál tu je různé úrovně.“

Věžnička na Jihlavsku

Špatný signál ale neřeší jen v Křižánkách, takhle to třeba vypadá, pokud se pokusím dovolat do obce Věžnička na Jihlavsku. Podle starosty Jiřího Vomely se ale signál za poslední roky mírně zlepšil.

Místní za to vděčí především kůrovcové kalamitě, která vyčistila okolní lesy. „Dlouhodobě samozřejmě minimální přístup k mobilnímu signálu. Teď se zlepšil, jak došlo k vykácení lesů. Někteří jsou samozřejmě v takovém dolíku, kde signál nebude. To bychom museli mít vysílač přímo nad obcí.“

Čelistná na Pelhřimovsku

Podobně jsou na tom také v obci Čelistná na Pelhřimovsku. Podle bezpartijního starosty Luboše Kumžáka se obec na zlepšení signálu už v minulosti operátorů dotazovala. „Ptali jsme se na to, a bylo nám řečeno, že ne. Že jsem malá obec, že se to nevyplatí.“

Český rozhlas oslovil tři největší české operátory a odpovědi byly prakticky shodné. Pokrytí některých oblastí s členitým terénem je složité a nevyplatí se, jak potvrzuje například mluvčí O2 Kateřina Mikšovská: „Pokrytí právě těchto oblastí se dá zajistit za cenu vysokých nákladů, většinou zde neexistují vhodné stavby, na které by bylo možné umístit vysílače nebo základnové snímače, a proto je třeba tyto vysílače vybudovat.“

V případě obce Křižánky, kde je situace asi nejhorší, se to nakonec možná povede. Stavba vysílače ale ještě čeká na schválení od stavebního úřadu.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související