Česko by bez problémů zvládlo desítky tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Možná i víc, dodává ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Rozumek

23. únor 2022

„Okamžitě a bez problémů můžeme přijmout jednotky tisíc ukrajinských uprchlíků, protože azylová zařízení nejsou plná. Pokud by se alokovala určitá suma na pronájem objektu, tak to mohou být poměrně rychle desítky tisíc osob. V případě Bosňáků jsme přijali rychle 5,5 tisíce uprchlíků, v případě lidí z Kosova tisícovku. Myslím si, že bychom zvládli desítky tisíc osob bez problému, možná i větší počty,“ říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

V případě eskalace konfliktu na Ukrajině je podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česko připraveno přijmout různé počty uprchlíků z Ukrajiny. Podle Rozumka už nastal čas na to přejít ke konkrétním krokům.

Zvládneme desítky tisíc osob bez problému, možná i větší počty.
Martin Rozumek

Čtěte také

Čtěte také

„Já bych očekával alokaci značné částky peněz, která by mohla být rychle k dispozici například na pronájmy objektů od soukromých osob. To je zkušenost, kterou máme z krize v Bosně nebo v Kosovu. Kdy stát dokázal velmi rychle pronajmout ubytovací kapacity a využít toho, že tyto kapacity řady majitelů hotelů, penzionů a ubytoven jsou současné době k dispozici.“ 

Podle ředitele není zatím jasné, že nějaká velká migrační vlna do Česka dorazí.

„Stále je tady možná varianta, že uprchlíci zůstanou uvnitř Ukrajiny a přemístí se z východu na západ své země. Ale je potřeba počítat s tím, že mohou přijít desetitisíce, možná statisíce osob do Česka, protože tady máme silnou ukrajinskou komunitu.“ 

Ukrajinci určitě přijdou

„Humanitární pomoc je v konfliktu potřeba v podstatě vždy. Protože tam zůstávají osoby, které potřebují pomoc přímo na místě – ať už se jedná o staré, nemocné nebo jiné skupiny osob.

Čtěte také

Takže humanitární pomoc je nezbytná, ale je potřeba se připravit na to, že lidé budou přicházet. Konkrétně – jen v naší organizaci jsme v úterý měli 11 telefonátu Ukrajinců, ať už žijících v ČR nebo na Ukrajině, kteří se zajímali, jak sem přivést svou rodinu. Takže určitě lidé přicházet budou,“ uzavírá Martin Rozumek. 

Ukrajinci a Ukrajinky totiž u nás tvoří více než čtvrtinu zahraniční pracovní síly. Celkem jich úřady práce evidovaly skoro 200 tisíc, což vyplývá ze statistik o zaměstnávání cizinců, které zveřejňuje ředitelství Úřadu práce.

Analytička Hospodářské komory Karin Kubelková tvrdí, že ve skutečnosti jich může u nás pracovat i dvojnásobek.

Čtěte také

„Vedle těch 200 tisíc existují různé odhady a je možné, že tady nelegálně pracuje zhruba stejný počet Ukrajinců. Vypočítává se to většinou ze záchytu, které eviduje ministerstvo vnitra – ale tato čísla jsou velmi nejistá a pravděpodobně se velmi dynamicky vyvíjí.“

Už několik týdnů panují mezi zaměstnavateli obavy, že tito pracovníci budou kvůli konfliktu odcházet zpět na Ukrajinu. 

„Firmy mají skutečně obavy, aby nelegálně zaměstnaní Ukrajinci neodešli. Proti tomu působí zvýšený zájem ze strany Ukrajinců, kteří chtějí naopak před válečným konfliktem utéct a mít zaměstnání v zemích Evropské unie,“ uzavírá Kubelková.

Celý rozhovor Martina Matějky a Šárky Fenykové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související