České věznice jsou přeplněné. Pomoci má nově otevřené nápravné zařízení v Břeclavi

23. listopad 2015

V českých věznicích si odpykává trest přes 20 tisíc lidí. To je zhruba o tisíc víc, než kolik je kapacita nápravných zařízení. S ubytováním vězňů má pomoci i dnes otevřená věznice v Břeclavi-Poštorné, do které se vejde až 200 odsouzených. Zaplněná má být už do konce příštího roku.

Do druhého patra nově otevřené věznice v Poštorné začnou koncem listopadu přicházet první obvinění. Vězeňská služba nechala dlouho nevyužívanou budovu přestavět na nápravné zařízení.

„Budou sem umisťováni odsouzení muži v typu věznice dohled a dozor, to znamená ty mírnější trestné činy,“ říká Miroslav Vodák, ředitel břeclavské věznice, pod kterou Poštorná spadá.

„Vybíráme odsouzené, kteří se nám hodí profesně, a pak samozřejmě přihlížíme také k místu jejich bydliště, tam kde mají blízké, aby je mohly rodiny častěji navštěvovat,“ vysvětluje.

Aktuálně shání například kuchaře, natěrače a malíře. Ti budou upravovat další patra zařízení, například malovat pokoje nově příchozím spoluvězňům.

„Tyto práce budou prováděny i v dalších prostorách celé budovy. Samozřejmě není jen budova, ale i okolí věznice. A tady máme práce ještě hodně,“ dodává Vodák.

Trestanci budou mít přístupnou spoře zařízenou jídelnu s televizí, malou tělocvičnu a betonový dvorek s basketbalovým košem a dvěma pingpongovými stoly. Celý areál má pomoci zvýšit kapacity českých věznic.

„Pro nás bylo důležité otevřít objekt v Poštorné, protože kapacita věznic v České republice už je překročena o přibližně šest procent, takže jsme velmi rádi, že se daří tento objekt zprovoznit a celou tu akci dotáhnout do konce,“ upozorňuje generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek.

Navýšit kapacity českých věznic mají i připravované ubytovny. Ty v příštích letech rozšíří o 600 míst věznice v Hradci Králové a v Rapoticích na Třebíčsku.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio