České turisty opět lákají zahraniční vánoční trhy. Ve Vídni by se bez nich stánkaři už neobešli

14. prosinec 2014

Tisícům českých turistů v období adventu už dávno nestačí tuzemské vánoční trhy. Jednou z nejoblíbenějších destinací je každoročně Vídeň. Přestože Češi míří na trhy hlavně za jídlem a pitím, patří mezi jedny z nejštědřejších turistů. Před Vánoci nejezdí do Rakouska jen utrácet, ale i za výdělkem.

David Podhorný se ženou do Vídně nejezdí každý rok, ale za posledních deset let jsou tu už potřetí. „Máme tady ve Vídni známý, který tu bydlí, ti nás vždycky pozvou na celej adventní víkend“, vysvětluje David.

A kolik obvykle rodina Podhorných ve Vídni utratí? „Tak do padesáti, sto euro. Svařený víno, něco na zub, drobný dárky, ale spíš se projít. Nějaký velký vánoční nákupy tu neděláme.“

Z podobných důvodů jako rodina Podhorných míří na vídeňské vánoční trhy před radnicí většina návštěvníků z Česka. Peníze utrácejí s rozmyslem, ale utrácejí. Češtinu a slovenštinu přitom návštěvníci neslyší hojně jen v uličkách mezi stánky, ale i přímo v nich.

Už pětadvacet let prodává na trhu svařené víno a další občerstvení pan Jozef ze Slovenska, který pracuje jako číšník v jedné rakouské restauraci. Bez turistů z okolních zemí by se podle něj dnes trhy vůbec neobešly.

„Můžu vám říct, že Češi a Slováci už vůbec nejsou zákazníci druhé kategorie, jako to bylo po revoluci. Dalo by se říct, že už se na těchto trzích žije jen z Čechů, Slováků a Maďarů. Kdyby nebylo jich, tak nám to tady můžou všechno zavřít.“

Čtěte také

„Lidé jsou hladoví a žízniví, takže jídlo a pití se bude dobře prodávat pořád. Rakušáci jsou takoví, že si to nejdřív vezmou a až pak se zeptají, kolik to stojí. Ti zahraniční turisti se nejdřív ptají, kolik to stojí a až pak se rozmyslí,“ doplňuje Viktoria Maďarová ze stánku s preclíky.

Zatímco sami Rakušané se do prodávání ve stáncích příliš nehrnou, pro ni je brigáda ve Vídni splněný sen.

Vánoční trhy ve Vídni

Ve Vídni mohou lidé navštívit celkem 22 vánočních trhů. Zhruba milion návštěvníků se každoročně ukáže na vánočních trzích na nádvoří zámku Schönnbrun. Ty pokračují až do 26. prosince a ani přes svátky si na nedostatek turistů nestěžují.

„Už od úplně prvních vánočních trhů v Schönnbrunu byly stánky otevřené až do 26-tého prosince. Protože tento zámek je nejnavštěvovanější památka v Rakousku, takže hodně sem i o svátcích míří hodně turistů,“ říká Gabriela Schmidle a dodává:

„Ale i lidé z Vídně se tu zastaví na vánoční procházku nebo setkání s přáteli na trzích. Před pěti lety jsme navíc začali s novoročními trhy a ty se konají od 27. prosince do prvního ledna.“

Vánoční trhy ve Vídni

Gabriela Schmidle z pořadatelského týmu připomíná, že se na trzích snaží udržovat zažitý standard - na stáncích jen řemeslné výrobky a mezi prodávajícími hlavně ti, kteří je sami vytvářejí.

„Každý rok se snažíme najít nějaké nové stánkaře. Letos tu jsou čtyři noví prodejci. Jeden z nich nabízí třeba ručně dělanou čokoládu, další zase nabízí pestrobarevné hrnčířské zboží.“

Před dvaceti lety mělo zahájení vánočních trhů v Schönbrunnu hlavně zvýšit návštěvnost památky v zimních měsících. Denně teď i samotný vídeňský zámek navštíví čtyřikrát více lidí.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio