České marmelády dobývají svět. Veronika Bryjová zabodovala na Marmalade awards v Anglii

Českým marmeládám se daří hlavně na zahraničních soutěžích. Naposledy zabodovala v prestižním klání Marmalade awards v Anglii Veronika Bryjová z Dolních Dunajovic na Břeclavsku.

V konkurenci více než 3 000 soutěžících z celého světa získala zlatou medaili. Porotu oslnila kumquatem s badyánem a cayenským pepřem. „Kumquat je takový maličký oválný citrus, který vypadá trošku jako naše české špendlíky,“ popisuje Veronika Bryjová. „Nejvíc mi je připomíná, jednak barvou, ale i tou měkkostí.“

Výroba marmelády jí zabere spoustu času. „U citrusů je potřeba obrovská dávka trpělivosti a zručnosti, jen krájením samotného kumquatu strávíte i několik hodin,“ dodává.

Kouzlo citrusů

Veronika citrusům doslova propadla. Ještě letos by chtěla na své zahradě vybudovat oranžérii, kde by citrusy do marmelád pěstovala. A svou oblíbenou halenku s citrónovým potiskem si bere na každou slavnostní příležitost. „Budu asi muset rozšířit svůj šatník, abych nemusela pořád chodit v tom samém. Ale moje citronové tričko se mnou bylo i v Anglii, to prostě jinak nešlo.“

Příprava marmelády v otevřeném hrnci

Jak na výrobu

„Tradiční metoda přípravy citrusových marmelád je takzvaná open pan method – to znamená, že máte hrnec, pokud možno s co nejširším dnem, který je otevřený. A ta tekutina by se měla pozvolna odpařovat, takže není potřeba hrnec zakrývat. Mezitím si můžeme připravit další důležitou ingredienci, a to je citrusový pektin. Ten má velice silné želírovací schopnosti, což nám umožní to ovoce vařit nejkratší možnou dobu.“

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související