Česká polární stanice na Antarktidě funguje už 15 let. Vědci mají k dispozici solární panely i sušičku

Přesně před patnácti lety začala na Antarktidě fungovat česká polární stanice Johana Gregora Mendela. Čeští vědci oslavují prací. Letos jsou jejich objektem zkoumání dokonce i oni samotní – přesněji to, jak na jejich zdraví působí stres z arktického prostředí.

V současné době dokončujeme poslední nezbytné terénní práce, připravujeme se na zazimování stanice,“ popisuje pro Český rozhlas z antarktického ostrova Jamese Rosse Filip Hrbáček z brněnské Mendelovy univerzity. Po 15 letech od otevření české polární stanice vědci nejenže pravidelně sbírají data a monitorují klima, ale musí se postarat i o zázemí stanice.

Moderní výbava

Hlavní budova z dřevoštěpkových panelů obsahuje na ploše asi 300 metrů čtverečních kromě dvou laboratoří a ubytovacích prostor také kuchyni s jídelnou, kde postupem doby přibývá i výbava moderních domácností.

„Nově i sušička, protože se ukázalo, že i sušení zbytečně zvyšuje vlhkost uvnitř budovy. Ta je dřevěná a na Antarktidě větrání není až tak časté, protože se snažíme udržet si teplo uvnitř,“ vysvětluje Daniel Nývlt, vedoucí Českého antarktického výzkumného programu.

Čtěte také

Venku zase původní větrné elektrárny postupně nahradily fotovoltaické panely a bateriová úložiště.

Výzkum vědců i znečištění

Novinky přineslo i jedno z výzkumných zaměření letošní expedice, a to výzkum stresu, jehož objektem jsou sami polárníci. Podle hodnocení Filipa Hrbáčka ale letos byli vědci poměrně v klidu.

Celkově se expedice z mého pohledu povedla na výbornou. Všechny týmy provedly všechna nezbytná měření a počítáme s odjezdem ze stanice Johanna Gregora Mendla na konci února,“ uzavírá vedoucí letošní české expedice Filip Hrbáček.

Další mise by se chtěly zaměřit i na výzkum znečištění Antarktidy, a to některými pesticidy a mikroplasty.

Česká stanice Johanna Gregora Mendela leží v severní části ostrova Jamese Rosse na pobřeží průlivu prince Gustava. Vlevo v pozadí tufový kužel Bibby Hill, vpravo na horizontu severní část Antarktického poloostrova (Grahamovy země).
autoři: Ondřej Ševčík , als
Spustit audio

Související