Česká národní banka dnes vydala zlatou minci s motivem hradu Veveří

Další zlatou minci z tematického cyklu Hrady dnes vydala Česká národní banka. Má nominální hodnotu 5 000 korun a je na ní motiv hradu Veveří.

Mince s vyobrazením hradů vydává Česká národní banka od roku 2016 dvakrát ročně. Letos na podzim je plánovaná emise s motivem hradu Švihova, příští rok to bude Bečov nad Teplou a Buchlov.

Vydáno je 2 900 mincí v běžném a 6 900 ve špičkovém provedení. Výtvarnou podobu mince navrhl Asamat Baltaev. Nominální hodnota mincí 5 000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou.

Na lícní straně zlaté mince je ztvárněno hradní nádvoří průhledem přes dveřní portál. V pravé části portálu jsou zakomponována stylizovaná heraldická zvířata z velkého státního znaku - český lev, moravská orlice a slezská orlice. Na rubové straně mince, kterou pro ČNB vyrazila Česká mincovna, je vyobrazen hrad Veveří z podhledu.

Písemné prameny dokládají existenci hradu Veveří od roku 1213, podle pověstí měl být vybudován již o dvě století dříve. Jeho počáteční historie je úzce spjata s vládnoucími rody Čech a Moravy. Český král Přemysl Otakar II. hrad využíval jako vězení pro své odpůrce a králi Janu Lucemburskému posloužil jako zástava na diplomatické a rytířské mise v Evropě. Císař Karel IV. hrad vyplatil a vrátil jej zpět do královského majetku, kde hrad setrval až do roku 1558. Odolal dobývání husitů i obléhání Švédy během třicetileté války a byl dobyt až v roce 1742 pruským vojskem. Od roku 1925 je hrad v majetku státu.

autor: gaj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související