Češi uzavírají stále víc manželství v cizině. Rostou kvůli tomu náklady na provoz zvláštní matriky v Brně

Jediné zvláštní matrice v Česku rok od roku přibývá práce. Úřad sídlí v Brně a vyřizuje narození, svatby nebo úmrtí Čechů v zahraničí. Před deseti lety matrikářky evidovaly přes deset tisíc událostí ročně. Teď je to o pět tisíc víc.

Zuzana Farrugia, která se vdávala v květnu 2018 na Maltě, si kvůli svatbě v cizině musela obstarat několik dokumentů a i s pomocí příbuzných v Česku oběhat několik úřadů. Některé papíry získávala jednoduše, jiné mnohem složitěji.

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

„Potřebný dokument jsem nechávala doma mamince, která s tím běžela na krajský úřad, aby sehnala první razítko a potom to posílala poštou sestře, která bydlí v Praze. Ta s tím zase běžela na ministerstvo zahraničních věcí, aby obstarala poslední razítko, než jsem to vůbec mohla nechat přeložit v zahraničí a běžet si zase pro další razítka tady.“

Farrugia musela i na zvláštní matriku na Brně-středu. S tou komunikuje i Václav Sekret, který se ženil v USA a teď potřebuje oficiální potvrzení sňatku z Česka. „Tím, že jsme se rozhodli jít cestou bez právníků, tak jsme museli sjednotit všechny dokumenty a informace sami a to nebylo vždy jednoduché. Ne všechny informace jsou totiž shromážděny na jednom místě.“

Vedou exotická místa

Ročně matrikářky v Brně vyřizují 50 tisíc podání, říká jejich vedoucí Iveta Palánová. „Na tenhle údaj má samozřejmě vliv vzrůstající pohyb našich občanů v zahraničí.“ V roce 2009 matrika evidovala skoro 3 700 svateb v cizině. Teď je to ročně o tisíc víc. Nejčastěji v exotických zemích jako jsou Bali, Maledivy, Seychely. A také občas Las Vegas – tam je vyřizování složitější, než v Evropské unii. Když si snoubenci neopatří všechny papíry, jak mají, trvá komunikace s matrikou déle. Některé případy jsou kuriózní, tím pádem i složitější.

Nárůst zaměstnanců

Na zvláštní matrice před 10 lety pracovalo 10 úřednic, teď 24. Provoz úřadu bude letos stát 12 milionů korun. O milion víc oproti předpokladu, říká mluvčí radnice Kateřina Dobešová. „Máme vyplacenou provozní dotaci dopředu na rok, takže ve chvíli, kdy přijímáme například nové pracovníky, nebo dojde k navýšení platů úředníků, tak ke konci roku požádáme magistrát města Brna.“

Většinu nákladů na provoz zvláštní matriky hradí ministerstvo vnitra. Brněnský magistrát pak zpětně dorovnává zbytek, když peníze nestačí.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.