Češi si stále častěji vozí z exotických zemí horečku dengue

3. červen 2014
Rendez-vous

Češi si z tropických zemí stále častěji vozí horečku dengue, kterou přenášejí komáři. V uplynulém roce počet nahlášených případů stoupl meziročně téměř třikrát. Jihomoravská hygienická stanice má od začátku roku hlášených už sedm případů. Proti nemoci není očkování ani lék.

„Jeden kamarád mě upozornil na to, že když byl na loňské dovolené s přítelkyní, tak se jim stalo, že přítelkyně byla infikovaná komárem a po návratu domů skončila v nemocnici. Samozřejmě jako každý jsem si řekla, to se stane jednou, proč by se to mělo stát mně,“ vypráví Brňanka Marie, která se chystala v únoru na dva týdny do Dominikánské republiky.

Marie nic nezanedbala, přečetla si o možných rizicích, co se dalo, a nakoupila speciální repelenty do exotických zemí. Přesto se už v prvních dnech dovolené na jejím příteli objevily štípance. V letadle zpátky už seděl s horečkou.

„Po návratu do Brna jsme se rozhodli okamžitě navštívit praktického lékaře a ten nám sdělil, že momentálně v Brně vypukla chřipka, takže to bude spíš chřipkového charakteru, a udělal mu základní testy.“

Po čtyřdenních vysokých horečkách se ale objevila vyrážka připomínající spálu, a proto zamířili na Kliniku infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno. Tam se potvrdila tušená diagnóza - horečka dengue.

To nejhorší už měl přítel za sebou a lékaři si ho tam nechali na pozorování. Horečka dengue totiž snižuje hladinu krevních destiček, čímž hrozí větší krvácivost.

„Léčba není možná a není možná ani vakcinace proti této nemoci, ačkoliv na účinné vakcíně, podle zpráv, které máme, se pracuje,“ varuje lékař zaměřující se na cestovní medicínu Radomír Křenek.

Virů je více, všechny se podobají chřipce

Nemoc představuje čtyři odlišné typy virů. Nákaza může mít průběh podobný chřipce, který doprovází silná bolest v kostech. V nejhorších případech může skončit šokovým syndromem. Bránit se lze pouze tišením příznaků.

Po prodělání infekce je nemocný proti konkrétnímu typu horečky dengue obvykle imunní. Nakazit se ale může zbylými třemi typy.

„Pokud se nakazí znovu, tak se dá očekávat, že prodělá poměrně závažné onemocnění, kdy se můžou projevit i poměrně dost závažné komplikace,“ upozorňuje lékař. Právě proto Marie s přítelem do budoucna dovolenou v exotické zemi neplánují. A pro ty, co ano, doporučuje být v pátrání po rizicích ještě důslednější.

Nejdůležitější je zjistit, zda v místě není epidemie

„Určitě se informovat o tom, zda tam už nevypukla epidemie. My jsme se to dozvěděli až zpětně. Už když jsme letěli, jsme věděli, že tady možnost nákazy je, ale až po návratu jsme se dozvěděli, že tam už opravdu je vyhlášený epidemiologický stav.“

Za posledních dvacet let si čeští turisté přivlekli horečku dengue nejčastěji z Thajska, Malediv, Indie, Indonésie a Vietnamu. Jedná se však pouze o sledované případy. Kolik cestovatelů prodělalo horečku doma s tím, že se jedná pouze o chřipku, se těžko odhaduje.

autoři: špo , Martina Pelcová
Spustit audio