Čerstvě nadojené kozí mléko nemá žádnou pachuť a obsahuje méně laktózy než kravské

8. červen 2021

Je mezi námi hodně lidí, kteří mají problém se zažitím kravského mléka. Vhodnou alternativou pro ně může být mléko kozí. A kdo má chuť a možnosti, může si kozy pořídit, a zařídit si tak každodenní přísun čerstvě nadojeného mléka.

Rodina Dvorských provozuje v Olešence na Havlíčkobrodsku kozí farmu už od roku 2005, a dnes už se stádu nebo zpracování mléka věnují tři generace. Začínali se dvěma kozami, dnes chovají osmdesátihlavé stádo. „Jsou to české hnědé krátkosrsté kozy, jsou trošku menší a mají lahodnější mléko,“ říká Vít Dvorský a s úsměvem dodává, že jim tyto kozy učarovaly, protože připomínají srnky. Jeho otec Jan Dvorský doplňuje, že jde o plemeno původně horské.

Chov koz není tak náročný na prostor a vybavení jako chov krav, ale má samozřejmě svá specifika. Je proto dobré si předem vše rozmyslet, a poradit se se zkušenými chovateli. „Kozy potřebují, aby se mohly schovat, když prší. Na jednu kozu zhruba čtyři metry čtvereční,“ říká Jan Dvorský. Kozám tedy nestačí po celý rok jen zastřešení na pastvě jako ovcím. Důležité je také nepořizovat si jen jedno zvíře. Dvorští například začínali s jednou kozou a jejím kůzletem. „Koza je stádový typ, sama by trpěla,“ vysvětluje chovatel.

Bývali chovatelé, kteří měli kozu zavřenou celý rok v chlévě, bez možnosti výběhu. „Pastva není bezpodmínečně nutná, ale minimálně pastevní výběh je potřeba. Kozy se umí nudit, a když se nudí, tak zlobí,“ říká Jan Dvorský.

Kozí farma v Olešence

Základním krmením je po celý rok seno. Dále pak samozřejmě čerstvá tráva na pastvě a jadrné krmivo. Důležitý je přístup k čisté zdravotně nezávadné vodě. Je pravda, že koza je mlsná, a když má přístup ke krmení, tak prostě žere. Přitom je mnohem náchylnější k trávicím problémům než krávy. I s tím je třeba počítat a spolupracovat s veterinářem.     

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.