Cenu Gustava Broma letos získal trumpetista Juraj Bartoš

11. duben 2017

Dvacátým nositelem Ceny Gustava Broma za celoživotní přínos v oblasti jazzové hudby se stal Juraj Bartoš, trumpetista mezinárodního formátu a významná osobnost Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

Juraj Bartoš patří mezi nejvýznamnější české a slovenské jazzmany, je vynikajícím trumpetistou a skladatelem.

Již od roku 1990 vede populární orchestr Bratislava Hot Serenaders, který také založil. Ten se repertoárově a stylově vrací k hudbě 20. a 30. let minulého století. V roce 1996 se Juraj Bartoš stal trumpetistou v Rozhlasovém Big Bandu Gustava Broma, který je neodmyslitelně spjat s Brnem a brněnským rozhlasem.

„Jazzoví fanoušci mohli být poprvé svědky působení Juraje Bartoše v Rozhlasovém Big Bandu Gustava Broma před Vánoci roku 1996, v té době již pod vedením Vlada Valoviče. Ten obohatil uskupení o čerstvou krev z Bratislavy. Mimo jiné o píšícího kytaristu Matúše Jakabčice a nového hlavního sólistu trumpetové sekce, reprezentované už 40 let nezapomenutelným Jaromírem Hniličkou, Juraje Bartoše. Když ten předložil svoji hráčskou navštívenku v Jakabčicově aranžmá standardu Autumn Leaves, dostal nás o celou generaci vpřed a Bromovci okamžitě přijali nový zvuk big bandu za svůj,“ uvádí jazzový odborník a redaktor Českého rozhlasu Brno Jan Dalecký.

Předávání Ceny Gustava Broma 2017: zleva Jaromír Ostrý, Vlado Valovič

Slavnostního předání v Divadle Husa na provázku se Bartoš z pracovních důvodů nemohl zúčastnit. Cenu tak za něj převzal jeho dlouholetý spolupracovník, dirigent Vlado Valovič.

Předávání Ceny Gustava Broma 2017: zleva Jaromír Ostrý, Jan Dalecký a Mojmír Bártek

V anketě o Cenu Gustava Broma hlasují hudebníci, publicisté, producenti, redaktoři či organizátoři festivalů. „Již samotná nominace na tuto cenu znamená, že dotyčný zanechal svou činností nesmazatelnou stopu na poli českého a slovenského jazzu,“ dodává ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Předávání Ceny Gustava Broma 2017, Jan Dalecký (vlevo) a ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

O druhé místo v anketě o Cenu Gustava Broma 2017 se dělí již zmiňovaný Matúš Jakabčic a multiinstrumentalista Svatobor Macák. Mezi nominovanými byli také například producent a hudební režisér Antonín Matzner, dramaturg a publicista Igor Wasserberger či jazzová zpěvačka Jana Koubková.

Čestné uznání a poděkování za celoživotní přínos v oblasti jazzu pak převzali také Jan Dalecký a Mojmír Bártek.

autor: Martina Kaščáková

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.