Celkem 190 knedlíků spořádal v sobotu na vizovickém festivalu Trnkobraní vítěz tradiční soutěže

Velká cena Vizovic v pojídání švestkových knedlíků má na festivalu dlouhodobou tradici, je otevřena široké veřejnosti. Konzumují se výhradně knedlíky vyrobené podle originální receptury.

Celkem 190 švestkových knedlíků dokázal v sobotu pozřít během jedné hodiny ve Vizovicích na Zlínsku osmadvacetiletý Radim Dvořáček. Stal se tak letošním vítězem tradiční soutěže v pojídání knedlíků na vizovickém Trnkobraní. Loňský rekord však nepřekonal, tehdy dokázal sníst o 12 knedlíků více. Dvoudenní Vizovické Trnkobraní v sobotu večer skončilo, každoročně jej navštíví kolem 20 tisíc lidí.

Letošní vítěz soutěže se na klání, které vyhrál podruhé za sebou, pečlivě připravoval. Zvolil i novou taktiku, kdy porce pořádal ve stoje. "Je potřeba protáhnout žaludek, ke snídani si dám šest nebo sedm litrů vody. Musí se to vypít ale rychle, na ex, pak se žaludek roztáhne a dá se taková porce sníst. Chce to ale trénink, trénuju to takhle postupně čtyři roky. Konzumovat jídlo ve stoje je navíc lepší, když sedíte, je žaludek srolovaný," řekl vítěz soutěže Radim Dvořáček.

Obří porci 190 knedlíků spořádal osmadvacetiletý borec během hodiny. Přiznává, že zhruba po půl hodině měl krizi. "Měl jsem za sebou asi 120 knedlíků a říkal jsem si, že už víc nedám. Naštěstí bylo ale povoleno zapíjení, tak mi ta voda pomohla, slehlo to a pak to šlo," doplnil Dvořáček. Podotkl, že až mu dnešní obří švestková porce slehne, dá si ještě něco dobrého. "Na ploše to voní hezky, dám si kdyžtak později něco malého slaného," dodal s úsměvem Dvořáček.

Dvořáček letošní klání vyhrál s přehledem, ostatní jedlíky překonal o několik desítek knedlíků. Na druhém místě skončil Kamil Hamerský, který spořádal 162 knedlíků a třetí místo obsadil David Šmíd se 108 knedlíky. „Klání se letos zúčastnilo deset borců, šlo o samé muže, žena letos chyběla,“ řekla mluvčí festivalu Klára Bobková.

Velká cena Vizovic v pojídání švestkových knedlíků má na festivalu dlouhodobou tradici, je otevřena široké veřejnosti. Konzumují se výhradně knedlíky vyrobené podle originální receptury, jde o spařované těsto, hrubou mouku, žloutky, mléko, špetku soli. Letošní startovací porce byla 30 knedlíků, limit soutěže je jedna hodina. Dokladem o zkonzumovaných knedlících jsou pecky, které soutěžící odkládá na talíř. Právě kvůli tomu v propozicích soutěže pořadatelé upozorňují, že se pecky nejí, neboť slouží jako důkaz konzumace. Jako příloha je povolen pouze omastek a cukr. Soutěžící, kteří na startovní čáře začínají se základní porcí 30 knedlíků, mají podle pravidel povoleno cvičit, chodit po pódiu i povolit opasek.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související