Částečná pomoc. Brno-střed odpustí podnikatelům v městských domech polovinu nájmu za tři měsíce

Někteří podnikatelé v Brně dostanou slevu na nájmech v městských domech. Částečnou úlevu schválili ve středu (14. dubna) radní města a zastupitelé čtvrti Brno-střed. Restauratéři, kavárníci nebo majitelé malých obchodů dostanou na čtvrt roku poloviční slevu nájmu. Podle podnikatelů zejména v gastronomii je to málo.

Od května do července, tedy na tři měsíce, budou v domech patřících městu nebo čtvrti Brno-střed, platit poloviční nájem. Na úlevu dosáhnou ti, kteří museli mít zavřeno kvůli vládním opatřením proti šíření covidu-19. Období květen až červenec zvolila městská část proto, že za období od ledna do konce března by podnikatelům měl pomoct program Ministerstva průmyslu a obchodu.

„V minulosti jsme odsunuli splatnost nájemného právě z důvodu, že jsme čekali na to, jaké kompenzační tituly vypíše stát. V tuto chvíli už je trošku jasněji, proto jsme se rozhodli přistoupit k prominutí nájemného za období tří měsíců tak, aby si ty úlevy ze strany státu a města nekonkurovaly,“ vysvětluje primátorka Markéta Vaňková z ODS, která je i zastupitelkou Brna-středu. Městská část totiž schválila stejné úlevy, jaké tentýž den odsouhlasili i radní Brna, a které se týkají domů spadajích pod magistrát a ne městské části.

Zavřít, nebo vydržet?

Na jednání zastupitelů přišlo několik brněnských restauratérů žádat o větší podporu. Na schůzi byli už podruhé. Poprvé přišli v únoru, kdy jim vedení městské části řeklo, že jim pomůže až „přijde vhodný čas“ a až budou známé obrysy nějaké pomoci ze strany státu. Už tehdy podnikatelé říkali, že jim nezbývají peníze a nevědí, jestli mají zavřít anebo ještě vydržet.

Čtěte také

„Určitě jsme rádi za každou pomoc a každá koruna pomůže. Ale padlo tu nespočet argumentů pro to, že minimálně na těch šest měsíců by padesát procent bylo fér. Bohužel politická stránka těch lidí, co v zastupitelstvu sedí, vyhrála. A nedokážou nám dnes říct, že pomůžou na šest měsíců, aniž by věděli, co bude dál. A já si myslím, že vědí, co bude dál, a jaká podpora nebo nepodpora od státu přijde,“ poukázal třeba restauratér David Vykouřil.

On společně s kolegy proto z jednání zastupitelů odcházel rozčarovaný. „V únoru jsem tu strávil asi šest hodin a slyšel jsem jen ‚my vám chceme pomoct‘. Ale teď to vypadá tak, že místo pomoci na šest měsíců, jsou to tři měsíce. A je to padesát procent. Takže je to polovina z poloviny,“ dodal Vykouřil, jehož restaurace je od loňského podzimu prakticky zavřená.

Prosadit větší podporu ze strany radnice se pokoušel opoziční zastupitel Petr Kalousek z hnutí Žít Brno. „Tyto schválené slevy z nájmu považujeme bohužel za nedostatečné a zároveň i poněkud málo uctivé vůči obchodníkům, kteří nemohou provozovat své živnosti a mělo by být v zájmu městské části, aby jejich služby později mohly být poskytovány občanům města Brna a jeho návštěvníkům,“ myslí si Kalousek.

Radní Brna-středu – především z ODS – upozornili, že se k pomoci lidem ještě můžou vrátit. „Během června vyhodnotíme, jaká situace bude, jestli podniky budou vůbec moct být otevřeny. A taky uvidíme, jestli stát přijde s nějakými dalšími kompenzacemi. A když toto zhodnotíme, tak jsme samozřejmě připraveni bavit se o další podpoře, třeba formou prodloužení toho opatření tří měsíců,“ ujišťuje starosta čtvrti Vojtěch Mencl z ODS podobně jako primátorka Vaňková.

Odpuštěné poplatky za zahrádky

Vedení městské části upozorňuje i na to, že pomáhá taky tím, že zatím do konce dubna nepožaduje poplatek za umístění restauračních zahrádek. A to proto, aby si je restauratéři mohli nachystat, až bude jejich provoz povolený, což zatím není. „Osobně bych byl rád, abychom mohli odpustit poplatek za zahrádky na celý letošní rok. Zatím jsme to ještě neřešili, ale řekl bych, že je to věc nejbližších tří týdnů, kdy tuto podporu budeme projednávat,“ doplnil Mencl. Brno poplatek za restaurační zahrádky odpustilo podnikatelům už dřív za celý loňský rok.

Další pomocí ze strany města je odložení splatnosti nájmu, což řadu podniků zatím ochránilo před úplným zavřením. Soukromníci ale upozorňují, že odkladem splatnosti se jim jen oddaluje termín splacení dluhu, který narůstá a na který stejně nemají dost peněz.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související