Část zastupitelů kritizuje festival Re:publika, přišlo podle nich málo lidí.

Festival Re:publika v Brně měl podle některých politiků rozkolísanou dramaturgii, byl zbytečně drahý a nenaplnil jejich očekávání. Tyto výtky zazněly na úterním jednání brněnského zastupitelstva.

Oslavy stého výročí vzniku Československa trvaly tři týdny, odehrávaly se na výstavišti a skončily minulý víkend. Podle pořadatelů je navštívilo 170 tisíc lidí.

Podle některých politiků je to ale málo. Tedy že areál výstaviště byl ve všední dny prázdný, ani víkendová návštěvnost podle nich nebyla vysoká a očekávali větší účast.

 „Očekával jsem akci, která se nebude ztrácet ve velkém areálu veletrhů. Akci kam budou chodit zástupy lidí. Ale v pátek odpoledne před posledním víkendem jsem viděl spíš lidi, kteří se tam trousili po malých skupinkách,“ řekl opoziční zastupitel Oliver Pospíšil z ČSSD.

Podobné výtky měli například komunisté nebo zastupitelka Karla Hoffmanová, někdejší členka hnutí Žít Brno. Opozice poukazovala i na to, že festival stál necelých 130 milionů korun. Většinu peněz zaplatilo město napůl s ministerstvem kultury.

Slovanská epopej se zabydluje na výstavišti. Podívejte se, jak se obří plátna instalují

Instalace části Slovanské epopeje na brněnském výstavišti.

Osm až devět dní zabere restaurátorům a jejich pomocníkům rozbalit a pověsit devět pláten Slovanské epopeje. Největší obrazy od Alfonse Muchy měří osm krát šest metrů. Pečlivě zabalené a smotané je koncem tohoto týdne přivezli restaurátoři z Galerie hlavního města Prahy na brněnské výstaviště.

Primátor Petr Vokřál z hnutí ANO považuje kritiku za předvolební boj a účast 170 tisíc lidí je podle něj dobrá a festival byl úspěšný. Vyhodnocovat ho ještě budou pořadatelé v podrobné závěrečné zprávě.

„Bez ohledu na to, že s tím přišla opozice, ji zpracovat musíme, protože jsme čerpali dotace jak z města, tak z ministerstva kultury. To znamená, že musíme jednotlivé projekty vyhodnotit,“ dodal primátor.

Spory o rande pokračují

Už na jaře zastupitelé kritizovali umělecký projekt Kateřiny Šedé, tedy velké rande pro 1918 osamělých lidí. Vadilo jim, že město přispěje dva miliony dvě stě tisíc korun ze svého rozpočtu na seznamku.

Stejnou částku poskytlo umělkyni také Ministerstvo kultury. Podle kreativního ředitele festivalu Re:publika Pavla Anděla oslovila Šedá asi tři tisíce lidí, nakonec jich ale dorazilo jen šest set až sedm set. To podle něj nevadí.

 „Ten projekt nebyl o tom, jestli přijede 1918 lidí, bylo by to marketingově skvělé, ale chtěli jsme hlavně otevřít téma samoty, diskutovat o problému osamělosti,“ vysvětlil Anděl.

Opozice proto tvrdí, že by umělkyně měla alespoň část dotace vrátit. Vokřál na to reagoval, že si město samozřejmě počká na kompletní vyúčtování, ale vrácení dotace nebo její části požadovat nebude. Třeba i proto, že některé peníze už jsou utracené třeba za rezervaci pokojů v hotelích, kde lidé měli být ubytovaní.

 

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související