Část lékařů se tváří, že se jich covid netýká. Zapojme se všichni, žádá Šonka ze sdružení praktiků

24. listopad 2021

Hejtmani kritizují praktické lékaře, že ačkoliv už mají možnost objednat vakcíny, proti covidu-19 neočkují dostatečně. „Ta kritika je nefér. Jsme totálně zahlceni, ordinace jsou plné pacientů s respiračními infekcemi. Ale je pravda, že neočkují všichni praktici. A naší snahou je, aby očkovali,“ ujišťuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uznává, že je jen na praktiky spoléhat nejde. 

„Posílili jsme kapacitu v očkovacích centrech, ale je evidentní že praktiky potřebujeme a budeme potřebovat,“ říká Půta, který je také místopředsedou Rady asociace krajů České republiky.

Čtěte také

A dodává, že si váží těch praktiků, kteří plní své běžné povinnosti a zároveň se věnují mimořádné situaci. „Možná by stálo za to, kdyby někdo řekl, že v mimořádné situaci jsme a některé věci se dají o měsíc či dva odložit. Pandemický zákon neřeší vůbec nic, celá řada věci v něm není ani popsána,“ vadí Půtovi.

Šonka vysvětluje, že ordinacemi teď prochází denně desítky pacientů s respiračními nemocemi včetně covidu, proto lékaři nemohou očkovat více.

Děláme spoustu zbytečné administrativy, kterou jsme při nouzovém stavu dělat nemuseli. Stát na nás hodil částečně i firemní testování.
Petr Šonka

„Také vrcholí očkovací sezóna proti chřipce. A kromě toho děláme spoustu zbytečné administrativy, kterou jsme při nouzovém stavu dělat nemuseli. Děláme antigenní i PCR testy, stát na nás hodil částečně i firemní testování. Je to prostě peklo,“ popisuje.

Půta: Alespoň kdyby praktici přesvědčovali

Zdravotní pojišťovny by měly přesvědčit praktiky, kteří berou kapitační platbu, tedy platbu na hlavu, že se teď musí víc zapojit do řešení covidu, navrhuje hejtman.

Čtěte také

„Je třeba mluvit o zapojení ambulantních specialistů a dalších lékařských profesí třeba do pomoci v nemocnicích, které jsou přetížené.“

„Praktici by měli mluvit s pacienty, kteří zatím s očkováním váhají, nebo se ho bojí, a vysvětlovat jim, jak jim může pomoci. Lékař nakonec ani nemusí očkovat, ale může přesvědčovat své pacienty, že by se pro svůj prospěch i prospěch svých blízkých očkovat měli,“ žádá Půta.

Očkují někteří stomatologové, plicní lékaři, ale také gynekologové tvrdili, že nemají problém očkovat proti covidu.
Petr Šonka

Také Šonka osobně apeluje na lékaře, aby se zapojili do očkování. „Posíláme výzvy, chceme, aby očkovali všichni praktici. Ale i když se zapojí všichni, tak naše kapacita v tuto chvíli nebude víc než 100 tisíc aplikací týdně, což rozhodně nepokryje potřebu očkování, která teď je.“

Čtěte také

„To, že vakcíny nefungují tak, jak jsme si představovali, a že potřeba očkování třetími dávkami je podstatně větší, víme asi měsíc. Klíčové je zapojit do boje s covidem další poskytovatele zdravotních služeb, protože zatím velká část zdravotnictví stojí mimo, jako by se jich covid netýkal,“ kritizuje lékař.

Aplikovat vakcíny podle něj můžou i další zdravotníci. „Očkují někteří stomatologové, plicní lékaři, ale také gynekologové tvrdili, že nemají problém očkovat proti covidu. Jsme v mimořádné situaci a je třeba hledat mimořádná řešení – oslovit i tyto odbornosti a požádat je pomoc,“ navrhuje Petr Šonka.

Pokud se v nejbližších dnech nestanou nějaká rozhodnutí, která šíření zastaví, tak nemocnice budou brzy přetížené v celé republice.
Martin Půta

„Situace je opravdu mimořádná. Pokud se v nejbližších dnech nestanou nějaká rozhodnutí, která šíření zastaví, tak budou nemocnice brzy přetížené v celé republice. Jakákoliv pozitivní motivace musí narazit na to, že každý má také nějakou povinnost. Zdravotní pojišťovny by měly na praktiky, kteří z nějakých důvodů neočkují, vytvářet tlak,“ doporučuje Martin Půta.

Poslechněte si celou debatu. Na podrobnosti toho, jak se v Česku očkuje, se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související