Carmen Mayerová: Moje celé jméno je Maria de Monte Carmen Carin Martorell Mir Mayerová de Kostka

17. prosinec 2019

Herečka Carmen Mayerová má za sebou desítky divadelních a filmových rolí. Nezapomenutelná byla zejména v muzikálu Hello Dolly. S Xaverem zavzpomínala i na Laďku Kozderkovou.

Petr Kostka a Carmen Mayerová

Manželem Carmen Mayerové je herec Petr Kostka, se kterým má dceru Terezu, rovněž herečku. Celá rodina je ale daleko větší, dcery má celkem čtyři, dvě z nich vyvdala. Váží si toho, že u nich panuje naprostá otevřenost: „Říkáme si pravdu, i když ta někdy bolí. Já ale pravdu slyšet chci, a to hlavně od bytostí, kterých si vážím. Jsou to hlavně manžel a dcery.“

Dcera Tereza je populární moderátorkou, zejména v pořadu StarDance. Carmen s manželem se dívají na všechny díly. Pokud zrovna hrají, tak si je natáčí a sledují je později. „Dcera Tereza je podle mě v této roli jako ryba ve vodě. Oba jsou s Markem Ebenem pod velkým tlakem a zvládají to bezvadně. Na první řady jsem často chodila osobně. To když se narodil vnuk Toníček, kterého jsem Tereze během natáčení hlídala. Když přišel čas, Toníček se napil a jelo se dál,“ usmívá se Carmen Mayerová.

Německo-španělské kořeny

Carmen Mayerová má německo-španělské kořeny. Maminka pocházela z Mallorcy, tatínek byl Němec, jeho rodina bydlela v Sudetech v Trutnově. Byl to akademický malíř a vystudovaný architekt a, jak sama říká, kumštýř tělem i duší, který procestoval velký kus světa. Rodiče Carmen Mayerové se vzali ve francouzském Cannes. Její maminka tam bydlela u o deset let starší sestry a pracovala jako modistka.

Celé jméno Carmen Mayerové je Maria de Monte Carmen Carin Martorell Mir Mayerová de Kostka. „Kdybych žila ve Španělsku, musela bych používat celé jméno. Tak mi to alespoň vysvětlil můj španělský strýc, když jsem u něj byla v roce 1968 na návštěvě. Usiloval tenkrát o to, abych tam zůstala. Moje celé jméno se líbilo i Karlu Högerovi, ten po mě vždycky chtěl, abych mu ho opakovala,“ vzpomíná herečka.

Ráda vzpomíná i na další své herecké kolegy, hlavně ty z Městských divadel pražských, na celou velkou plejádu vynikajících herců: Josefa Beka, Svatopluka Beneše, Jaroslavu Adamovou, Irenu Kačírkovou nebo Libuši Švormovou: „Ubližuji teď všem, které nejmenuji. Dámy byly opravdový formát.“

Hello Dolly

Na jednom hudebním představení Divadla ABC si Carmen Mayerovou vybral Karel Vlach a nabídl jí roli Dolly v představení Hello Dolly, jako alternaci k Laďce Kozderkové.

Laďka Kozderková, herečka a zpěvačka (26. 6. 1949 až 17. 11. 1986)

Tato role ji asi proslavila nejvíce: „Byla to pro mě opravdu krásná role. A na Laďku Kozderkovou vzpomínám jako na vynikající herečku a zpěvačku. Byla podle mě nedoceněná. Měla jsem ji jako vzor ve zpěvu, ona zase mě po herecké stránce. Když v muzikálu máte na hudební číslo potlesk, je to normální, ale když máte potlesk i na mluvené slovo, to už je něco. Měla jsem tam repliku, kdy Dolly mluví o penězích a lidé tleskali. A Laďka mi říkala: ‚Ta Carmen má potlesk i na mluvené slovo‘.“

Zda Carmen Mayerová chodí i na současné muzikály a co si o nich myslí, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio