Čapí rodinka se vrátila do Chebu, připravuje hnízdo pro mladé

23. březen 2018 17:15
Zprávy

Pohled obyvatel z Chebu teď směřuje hodně často na průmyslový komín u obchodního centra v Evropské ulici. Opět totiž přiletěli čápi a hnízdo připravují pro mladé.

Zajímavé a důležité okamžiky jejich života sleduje přes 10 let i Monika Dohnalová. Z okna svého bytu má přímý výhled na jejich hnízdo. A tak přesně vidí, kdy přiletěli, kdy mají mladé a také jejich loučení na konci léta s městem.

Letos čápi do Chebu přiletěli 5. března. S Monikou Dohnalovou sedíme v kuchyni a přímo naproti nám je průmyslový komín s čapím hnízdem. Sleduje tak nejen rituální přivítání samičky, kdy samec koketně zaklání hlavu a kolem družky nadšeně tančí, ale i výchovu mladé generace.

Vytvořila také facebookové stránky, kde vše poctivě dokumentuje. Lidé si zde můžou prohlédnout nové i staré fotky a videa s čapí rodinkou. Zaznamenala také útoky cizích čápů na chebské hnízdo. Tehdy už měli čápi mladé, v hnízdě zůstala jen samice, která ale rodinu ubránila.

Kromě šťastných chvil potkalo chebské čápy neštěstí. V roce 2013 v červnu několik dní v kuse pršelo, a i když se snažila samice mláďata chránit, ta nakonec uhynula.

Čápy můžou lidé také sledovat nepřetržitě díky webové kameře, kterou město umístilo na nedaleké základní škole.

Spustit audio