Caldo verde

Hlávková kapusta

V překladu znamená caldo verde zelený vývar, což už předznamenává jeho základní surovinu - kapustu, přesněji řečeno kadeřávek. Někdy se místo něj ale používá třeba mangold. Důležité je zelenou součást polévky nasekat na tenké nudličky. A také nezapomenout koupit klobásu. Můžete ji předem povařit a vývar přidat do polévky, anebo ji jednoduše nakrájet na tenká kolečka a osmahnout.

Budete potřebovat:

cca 500 g kvalitní klobásy (nejlépe typu chorizo)
3 brambory
1 velká cibule
kadeřavá kapusta
2,5 l vývaru/vody
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Klobásu nakrájíme na kolečka a opečeme dozlatova.

2. Vyjmeme z hrnce a přidáme nakrájenou cibuli, česnek a opékáme asi 5 minut.

3. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory, přivedeme k varu a vaříme dochucené solí a pepřem doměkka.

4. Ke konci přidáme na tenké proužky nasekanou kapustu a ještě krátce vaříme.

5. Tak jednoduchá je tedy portugalská polévka caldo verde, jejímž základem je kapusta a klobása.

6. Místo ní ale polévku někteří lidé vylepšují třeba kouskem vepřového masa.