Čaj Pu Erh buď lidé milují, nebo nenávidí, říká čajový mistr František Šutera

30. říjen 2019

Není nad šálek dobrého čaje, obzvlášť v podzimním sychravém počasí. Jaké čaje máme pít na zahřátí, nejen na to se Jarka Vykoupilová zeptala čajového mistra Františka Šutery. Ten čaje velmi dobře zná a umí je i připravit.

Co všechno je potřeba k čajovému rituálu - konvičky, mističky i tzv. čajové moře

Existuje spousta druhů čajů, jak chuťových, tak typových – černé, zelené, s kofeinem i bez, neochucené čaje, které připomínají čokoládu, bylinné a tak dále. O všech František Šutera s chutí pohovořil.

„V každé čajové velmoci si lze najít svůj šálek čaje, já osobně mám rád Japonsko,“ říká na úvod Šutera, který se už na střední škole zajímal o Čínu, Japonsko a tamní kulturu odkud se dostal i k čaji jako koníčku. V Japonsku mají pro nás Evropany zvláštní čaje, označují je za čaje se silnou chutí umami (to je jakási pátá chuť vedle čtyř základních lidských chutí, pozn. red.).

„Žena je jako pytlík čaje. Člověk nikdy nepozná, jak je silná, dokud se neocitne v horké vodě.“
Eleanor Roosevelt

Čaj versus káva

Co je pravdy na tom, že čaj účinkuje na mozek a káva na srdce? Výhodou čaje je to, že obsahuje látku L-theanin, která působí přímo na mozek a uvolňuje mozkové vlny, které nás uklidňují. „Jsme sice uklidnění a pomalejší, ale zato máme energii na práci,“ vysvětluje Šutera. Naopak káva má velký obsah kofeinu, takže nás povzbudí, ale potom nastává ‚kofeinová opice‘, chvilka, kdy se člověk cítí unavený a nic se mu nechce. To u čaje nehrozí.“

Co si dát za čaj, když vám není nejlépe? A jsou na Moravě některé čaje oblíbenější než jiné? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio