Čabajková, sladová nebo bazalková? Cukráři v Rožnově lákají na nové chutě zmrzliny

Zmrzlina s příchutí čabajky nebo svíčkové. I na takové si letos můžete pochutnat.

V oblasti výroby zmrzliny se u nás podle cukrářů odehrává tichá revoluce podobná té, k jaké před časem došlo ve světě kávy a piva.

Ještě před pár lety si v Česku lidé kupovali výrobky plné umělých ochucovadel, ztužených tuků a barviv.

Co jsou šmetrdóle? Padesát let starý recept na trubičky pochází z Míkovic, teď se pekly v Babicích

Šmetrdóle jsou vláčné a lahodné

Pochoutkový rok se zastavil v Babicích na Uherskohradišťsku.

Jak se ukázalo třeba na gastronomickém festivalu v Rožnově pod Radhoštěm, trendy se v posledních letech mění. Lidé objevují nové chutě takzvaných řemeslných či zážitkových zmrzlin.

Podle cukrářů chtějí lidé netradiční chutě vyzkoušet. „Hodně se kombinují sladké a slané chutě,“ dodává cukrářka Anna Kubínová, podle které by letošním hitem mohla být bazalková zmrzlina.

„Lidé chtějí nové kombinace, nové barvy,“ dodává. Podle ní se hodně kombinuje vanilková zmrzlina s ovocnými zmrzlinami.

Zájem o zmrzliny z čerstvého ovoce potvrzuje také rožnovský restauratér Tomáš Kupčík. „Vyrábíme přímo z ovoce. Vyjde to nakonec levněji než z prášku,“ dodává. 

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související