Č. Krumlov dostal od státu necelých 5 milionů

10. říjen 2002

V Českém Krumlově záplavy způsobily škody téměř 400 milionů korun, z toho na majetku města 89 milionů. Město podle starosty dosud od státu dostalo jen zálohu 4,9 milionu na nezbytně vynaložené náklady na zábranu škod a odstraňování bezprostředních následků povodní. "Zatím jsme však proplatili faktury, které tuto částku převýšily," řekl dnes ČTK českokrumlovský starosta Antonín Princ (nezávislý).

Radnice proto nyní žádá krajský úřad, jehož prostřednictvím tyto státní prostředky plynou, o navýšení částky na záchranné práce na odhadnutých 8,9 milionu korun. "Vzhledem k tomu, že jsme obdrželi fakturu na 5,5 milionu za uložení povodňových odpadů na skládce, tak i tato odhadnutá suma bude překročena," uvedl Princ. Město podle něj už odstraňuje následky povodní opravami a rekonstrukcemi. Před dokončením je oprava Lazebnického mostu, jsou vyčištěny a opraveny břehy Vltavy, na říčce Polečnici byla obnovena lávka pro pěší a začínají se obnovovat komunikace a chodníky. Základní škody jsou postupně odstraňovány a na větší investiční akce, například na opravy bytů, rekonstrukci mostu přes Vltavu a protipovodňová opatření na Polečnici, jsou zpracovány projekty.

Princ vysoce ocenil obrovskou solidaritu měst a obcí z celých Čech i partnerských obcí ze zahraničí, které do dneška přispěly na povodňové konto města více než 6,5 milionu korun. "Ty byly zatím použity pouze na výplatu výpomoci až 10.000 korun rodinám, které záplavy připravily o bydlení. Máme podobný program i pro podnikající subjekty, jejichž provozovny zničila nebo poškodila voda; jedním z kritérií je udržení pracovních míst pro zaměstnance. V pondělí rada schválila prvních 90 podnikatelů, kterým lze vyplatit až 20.000 korun," vysvětlil starosta. Zatím posledním příspěvkem na odstranění škod po záplavách jsou dva miliony korun od estonské vlády. Obdrží je dvě českokrumlovské galerie - Egon Schiele Art Centrum a Agentura českého keramického designu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio