Bývalé celnice na moravsko-slovenské hranici jsou zatím pro obce zátěží, problémem jsou hlavně odpadky

22. listopad 2021 14:30

Celnice na moravsko-slovenské hranici potřebují rekonstrukci. Aktuálně stojí místní obce jejich provoz a údržba nemalé částky, do budoucna by ale mohly být pro samosprávy významným ekonomickým přínosem.

Desítky kamionů a stovky osobních vozidel křižují denně hraniční přechody na moravsko-slovenském pomezí ve Střelné na Vsetínsku a Starém Hrozenkově na Uherskobrodsku. Komplexy budov bývalých celnic zatím Zlínský kraj pronajímá obecním úřadům, které se starají o jejich údržbu a trápí je zejména problémy s odpadky. Ty tu nechávají nejen řidiči kamionů, ale i někteří slovenští podnikatelé.

Nemovitosti na těchto celnicích chce Zlínské kraj už v příštím roce převzít do vlastní správy, což by obce hlavně kvůli nákladům na likvidaci odpadu rozhodně uvítaly. Chtěly by si ale i nadále v užívání ponechat některé z místních budov, které by chtěly i nadále využívat.

Stávající pronájem obcím končí 30. června 2022.

Redaktor Roman Verner hovořil se starosty obcí Střelná a Starý Hrozenkov i se zástupcem kraje. Jejich komentáře najdete v souhrnné reportáži.

Spustit audio

Související