Byty v Brně stojí dvakrát víc než je průměr v Česku

Ceny bytů v Brně výrazně rostou a novostaveb naopak ubývá.

V Brně ubývá nových bytů. Novostavby jsou s trochou nadsázky rozprodané dřív, než na staveniště vjede první bagr. A ceny bydlení rostou. Zaznamenal to každý, kdo v Brně v poslední době buď prodával, nebo kupoval bydlení.

Podle informací Českého statistického úřadu vloni investoři dostavěli 1469 bytů. Pro srovnání, v roce 2007 jich bylo téměř dvakrát tolik. Počet novostaveb se za posledních deset let postupně snižuje.

Analýza developerské firmy Trikaya ukazuje i další trend, který s tím bytů souvisí. Rostou ceny nemovitostí. U novostaveb meziročně o téměř 10 procent s tím, že jeden metr čtvereční bytu v brněnské novostavbě teď stojí 61 tisíc korun.

Průměrný dvoupokojový byt s podlahovou plochou 65 metrů čtverečních tak v Brně přijde téměř na čtyři miliony korun.

Důvodů malého počtu nových bytů je řada. Od roku 2013 se znovu daří ekonomice a roste tedy poptávka. Lidé se nebojí zadlužit na dlouhou dobu a velkému zájmu o nákup nemovitostí v posledních letech pomohly i rekordně levné hypotéky.

Na druhé straně - nastartovat po ekonomické krizi stavbu nemovitostí není zdaleka tak rychlé. Podle dvaceti firem sdružených v Asociaci brněnských architektů a stavitelů je v Brně stále těžší postavit nový dům i kvůli zastaralému územnímu plánu.

Náměstek primátora Martin Ander ze Strany zelených oponuje, že v územním plánu je přes 400 hektarů volných ploch určených pro bydlení. Podle něj v těchto lokalitách ale chybí infrastruktura - tedy například kanalizace nebo silnice.

„Developer se na tom musí podílet. Požadujeme to vždy po všech investorech, aby v těch lokalitách sítě rozvedli sami a podíleli se na jejich napojení. Připravujeme a jednáme s investory, že by například přispívali do fondu, ze kterého by město za použití dalších prostředků tyhle investice realizovalo,“ konstatuje náměstek primátora.

Ceny starších bytů rostou ještě rychleji

Nedostatek nových bytů má ale vliv i na prodej starších domů a bytů. Třeba podle Jakuba Vyšehradského z brněnské realitní firmy e-Finance rostou ceny starších nemovitostí ještě rychleji než ceny novostaveb. Za poslední rok odhaduje nárůst o pětinu. Zároveň upozorňuje na další trend - zvyšující se ceny pronájmů.

„Roztáčí se v podstatě začarovaný kruh, kdy mladí lidé tím, že hradí nájem, nemají na to, aby si pořizovali nové bydlení. Tím pádem dochází k růstu nájmů. Očekávám, že v příštím roce a maximálně za 2 roky by mělo dojít k tomu, kdy nájmy skokově doženou ten skok, který proběhl v růstu cen nemovitosti,“ předpovídá Jakub Vyšehradský.

Na závěr ještě doplním celorepublikové srovnání. V Brně je získání vlastního bydlení druhé nejdražší - hned za Prahou. Ceny bytů jsou v Brně zhruba dvojnásobné, než je průměr v Česku.

autor: jel
Spustit audio