Bydleli po ubytovnách nebo v autech. Moravský Krumlov otevřel lidem v nouzi první sociální byty

Radnice Moravského Krumlova otevřela pro lidi v nouzi první sociální byty. Dosud žádné takové bydlení ve městě nefungovalo. Určené je především pro samoživitelky, které dosud žily v tamním azylovém domě. Jednopokojový byt získal také například pan Jiří, který donedávna přespával pouze na ubytovnách.

„Pojďte dál, zouvat se nemusíte. Je to teda podle mě akorát, úplně bez problému se tady dá žít,“ říká pan Jiří. Některé věci má ještě v pytlích. „Nemám tu skříň, kterou bych si potřeboval dovézt, ale když je ten lockdown, tak bohužel nemůžu. Ještě vám ukážu koupelnu… bojler, pohoda. Nemusím se s nikým dělit.“

„Včera jsme se teprve přistěhovali. Nemáme skříně, postele, jenom půjčený matrace z azylového domu,“ říká další z nových obyvatelek. „Je to pěkný, příjemný. Hlavně že máme střechu nad hlavou.“

Moravský Krumlov vybudoval první sociální byty ve městě

Do celkem osmi bytů se postupně stěhují další nájemníci. Podle místostarosty Zdeňka Juránka z KDU-ČSL bylo přidělování bytů sociálně slabším doposud nesystematické. Mnohdy si totiž žadatelé městský byt ani nemohli dovolit.

„Byly to zejména osoby, které jsou bez přístřeší. Dokonce ta paní, co se sem bude stěhovat tento týden, tak bydlí v autě už nějakou dobu, takže to byl ten důvod, jak těm lidem dát šanci a pak je posouvat dál do těch standardních bytů, kde už budou mít ty zásadní věci vyřešené,“ říká Juránek.

Měsíčně za byty 1+kk zaplatí nájemníci dva až dva a půl tisíce korun. Nájemní smlouvu mají na 18 měsíců. Moravský Krumlov opravou staré sýpky za 17 milionů korun dohání další města v kraji, která už sociální bydlení vyhrazené mají jako například podobně velké Bučovice na Vyškovsku. „Město Bučovice má v současné době 28 sociálních bytů a město připravuje rekonstrukci nebo výstavbu šesti dalších. Tam bychom chtěli umísťovat právě znevýhodněné občany, ale i třeba seniory,“ nastiňuje plány starosta Jiří Horák z KDU-ČSL.

Nové sociální byty chce mít také vedení Kuřimi a Kyjova. Neuvažují o nich zatím v Ivančicích, Tišnově, Rosicích nebo Slavkově u Brna.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související