Burleska je tanec, striptýz i osvobození ženskosti. Proč chodí ženy na kurzy stripu s nádechem retra?

18. prosinec 2017

Burleska – umění striptýzu šmrncnutého zpěvem, tancem, satirou a parodií – je v Praze populární už několik let. Epicentrum pražské burleskní scény je bývalé prvorepublikové kino na Vinohradech. Každý páteční večer zde diváci můžou zhlédnout nejlepší české performery i speciální vystoupení zahraničních hvězd tohoto třpytivého oboru, ze kterého dýchá nostalgie minulých dekád.

Kromě pravidelných večerů nebo festivalu jsou v Praze dostupné také kurzy burlesky – tzv. burleskní akademie – a workshopy se zahraničními hosty, za kterými stojí jedna z nejznámějších československých showgirls Miss Cool Cat. Ačkoli je burleska forma striptýzu, tedy svlékání před publikem, od běžné striptýzové produkce ji odlišuje dávka humoru a nadhledu, prvky akrobacie, zpěv a rafinované kostýmy. Burleska může být pojatá formou komických scének, které často vychází z vaudevillů, patří k ní i artistické výkony na obručích nebo na hrazdě. Oblíbená jsou taneční čísla s péřovými vějíři nebo koupel v obří sklence martini, kterou zpopularizovala Američanka Dita Von Teese, asi nejznámější propagátorka moderní burlesky.

Podle absolventek workshopu s britskou performerkou Banbury Cross, který jsem navštívila, je burleskní vystoupení především o osvobození těla a mysli, prostředek, jak se předvést, napojit se na svoje tělo a znovuobjevit v sobě často potlačovanou ženskost a s ní získat i sebevědomí. „Prostě girl power,“ jak mi říká se smíchem jedna z kurzistek.

Burleska nezapomíná ani na muže: „Tomu žánru se říká boylesque,“ vysvětluje Miss Cool Cat. A dodává: „Ve světové boylesque komunitě je mnoho gay performerů, kteří častokrát interpretují ženy-showgirls. Buď to dělají vtipnou formou, nebo to dělají vážně a obojí je zajímavé. Co já osobně vidím jako největší přínos na boylesque komunitě, jsou tanečníci, kteří ten striptýz-burlesku parodují. Dělají to vtipnou formou a je skvělé, že ti chlapi jsou úplně normální, mají bříško a dodávají tak sebevědomí dalším chlapům, kteří zrovna sedí v publiku, přesně tak jako v případě žen.“

Burleskní performerky jsou oproti klasické striptýzové produkci velice rozmanité – najdete tu mnoho prototypů postav, barvy pleti, věku. Oblíbené jsou showgirls, které se stylizují do retro pin-up girls, odkazují tak k tradici neoamerické burlesky a hvězdám dobového umění stripu, jako byla Bettie Page z padesátých let.

Nakukuju do malého zrcadlového sálu, který slouží jako taneční učebna. V rohu ovládá zvukovou aparaturu lektorka burleskního workshopu pro začátečníky a i pokročilé – rusovlasá Britka Banbury Cross. I v legínách a sportovní podprsence, s make-upem a vlnou nad očima vypadá jako ze čtyřicátých let. Podél zrcadlové stěny sedí, polehávají nebo se protahují kurzistky. Najdete tu mladé slečny i starší dámy, v legínách i ve spodním prádle, župáncích a síťovaných punčochách, bosky i na podpatcích. Než se stačím rozkoukat, duní z reproduktoru American Woman a z protější strany místnosti se naším směrem začne vlnit skupinka tří kurzistek, aby předvedly svoji verzi naučené choreografie. Ostatní dívky je povzbuzují, pískají a výskají a kývou hlavou do rytmu.

Kromě pravidelných večerů nebo festivalu jsou v Praze dostupné také kurzy burlesky – tzv. burleskní akademie – a workshopy se zahraničními hosty, za kterými stojí jedna z nejznámějších československých showgirls Miss Cool Cat

Jaké ženy zajímá tento typ volnočasové aktivity? „Mám pocit, že kromě těch, co si prostě chtějí burlesku vnést do života, často chodí ženy, které se necítí sexy, jsou v mužských kolektivech nebo jsou dlouho s partnerem a chtějí se zase cítit sexy. A je zajímavé, že chodí jak mladé holky, tak ženy, kterým je padesát, šedesát let. Každá žena v sobě hledá svoji sexualitu,“ vysvětluje Miss Cool Cat. A jedna ze studentek jí dává za pravdu: „Hrozně to dodává sebevědomí. Já jsem vždycky milovala peří a flitry, ale nebyla jsem si jistá, jestli je to pro mě to pravé, a jenom jsme to obdivovala zpovzdálí. No, a burleska vám v tom dodá sebevědomí, cítíte se žensky, prostě skvěle.“

Ač se může zdát, že je burleska historizující umělecká disciplína, která se vyžívá v nostalgii, její poselství je překvapivě aktuální. Dodává sebevědomí ženám, ať vypadají jakkoli a jsou v jakémkoli věku.

Poslechněte si celou reportáž z workshopu s Miss Cool Cat a jejími studentkami.

autor: Jana Patočková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.