Budova prostějovského ekocentra IRIS je v havarijním stavu, nahradí ji novostavba se zelenou střechou

4. červenec 2020

Opadávající omítka, voda kapající ze stropu při každém větším dešti. Současná budova prostějovského ekocentra IRIS dosloužila. Ochránci přírody přitom nabízí řadu kroužků a aktivit. Opravit budovu vedení města nechat nemůže, protože mu nepatří štítové zdi. A tak se rozhodlo pro samostatně stojící novostavbu na stejném místě. Se zelenou střechou a splachováním toalet dešťovou vodou.

Budova ekocentra IRIS v Prostějově je v havarijním stavu

S Petrou Orálkovou, vedoucí ekocentra Iris, stojíme před budovou, ve které sídlí. Ani uvnitř není stav zdí lepší, do místností navíc střechou zatéká. „Ta děsivá prasklina nad námi tu už nějakou dobu je a neustále se zvětšuje,“ dodává Orálková. Kanceláře proto ochránci přírody už používat nemůžou, na dveřích visí jasné upozornění – zákaz pobytu v těchto prostorách. Město nejprve budovu chtělo opravit.

Budova ekocentra IRIS v Prostějově je v havarijním stavu

„Nejdříve jsme chtěli opravit pouze střechu, ale když se podíváme na budovu, tak ta je přilepena z obou stran na sousední objekty. To znamená, že ani jeda štítová stěna není vlastní. Tedy v případě, kdy by chtěli majitelé sousedních budov své objekty opravovat, my bychom o stavbu přišli,“ vysvětluje náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová z ODS. Stavba nové budovy bude stát zhruba deset milionů korun a začít by měla na podzim.

Budova ekocentra IRIS v Prostějově je v havarijním stavu

„Chceme, aby byla moderní, aby měla všechny prvky modrozelené infrastruktury, což znamená, že část střechy bude zelená extenzivní střecha, na části budeme mít popínavky na budově z vnitřní strany a budeme využívat i vodu,“ dodala Sokolová s tím, že město požádalo Olomoucký kraj o pětimilionovou dotaci.

autor: tas
Spustit audio