Budoucnost stoletého Ježkova mostu v Blansku je nejistá, deset let leží na břehu Svitavy

Přes sto let starý Ježkův most v Blansku před deseti lety spolek Kolejová nechal přemístit na břeh řeky Svitavy. Železniční nadšenci plánovali, že kolem něj vytvoří muzeum.

Jenomže radnice jejich projekt odmítla. A tak teď zarůstá celá železná konstrukce trávou. Co s mostem, který je od roku 2010 kulturní památkou, bude, tak není jasné.

„Ježek, majitel továrny, to koupil v roce 1910 od Mokropsů v Čechách. Část toho mostu dovezl sem a tady se znovu sestavil, a vedl vlastně tady do fabriky, kam se vozil jednak materiál a jednak se odvážely hotové výrobky,“ říká předseda spolku Kolejová Jiří Šimkůj.

Vlečkový most plnil svoji funkci do roku 1996. Teď stojí na břehu řeky Svitavy

Železniční most měří téměř 25 metrů a nevede v Blansku přes řeku směrem k železnici, ale leží na břehu podél řeky. A leží tady už 10 let. Spolek s ním měl původně úplně jiné plány.

„Náš záměr byl postavit u mostu takové malé železniční muzeum, aby lidé viděli, jaké byly dříve věci,“ říká Šimkůj. Blanenská radnice projekt zhruba před pěti lety odmítla. Důvody vysvětluje její mluvčí Ondřej Požár. „Řešení spolku Kolejová bylo v rozporu s územním plánem, byla tam kolize s plánovanou revitalizací nábřeží. Co se s tím mostem bude dít dál, to se uvidí až poté, co se spolek Kolejová ozve a bude s městem jednat, co by s tím mostem vlastně chtělo udělat. Jestli ho daruje městu, převede městu nebo ho prodá městu za nějakou symbolickou cenu.“

Nadšenci ztratili elán a přestali o most pečovat. V jeho okolí už ani neupravují vzrostlou trávu. Jaký bude osud Ježkova mostu, je zatím nejisté. „Teď by nám měla končit smlouva s městem na bezplatný podnájem toho pozemku, takže vůbec nevíme, co bude dál,“ uzavírá Šimkůj. Někteří blanenští nápad vytvořit muzeum vítají. Další si myslí, že kolos vážící 56 tun, patří do šrotu.

autor: ahe
Spustit audio