Bude Budvar na prodej?

25. červen 2003

O poslední státem vlastněný pivovar Budějovický Budvar se začínají zajímat velké světové pivovary. Kromě jeho největšího rivala, skupiny Anheuser-Bush, jsou to firmy Interbrew, Heineken a britská pivovarnická společnost Scottish Newcastle.

Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

Ministerstvo financí v úterý potvrdilo, že zařadilo Budvar do seznamu podniků určených k brzké privatizaci. Ministerstvo plánuje, že nového majitele by mohl budějovický pivovar získat již koncem příštího roku. K urychlení prodeje Budvaru i dalších firem vede ministerstvo financí špatný stav státní pokladny, píše MfD. Podle dnešních Hospodářských novin připustil prodej Budvaru poprvé i ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Jeden ze zájemců, Anheuser-Bush, vede s Budvarem 80 soudních a patentových sporů o značku Budweiser. Budvar s ním nedávno vyhrál spor v Rakousku, kde soud rozhodl, že pivo Budweiser a označení Bud jsou chráněnými názvy kvůli označení původu. Podobně rozhodly i soudy v dalších evropských zemích a Budvar by měl po vstupu do EU získat definitivní ochranu známek. Další ze zájemců, firma Interbrew, již v tuzemsku vlastní Pražské pivovary a koncern Heineken ovládá pivovar Starobrno.

Prodat Budvar již v příštím roce nebude podle MfD jednoduché. Budvar se musí nejprve přeměnit z národního podniku na akciovou společnost, což bude trvat nejméně tři čtvrtě roku. Podle HN odhaduje vedení Budvaru účetní hodnotu firmy na 3,5 miliardy korun. Odhady ceny značky firmy se pohybují mezi deseti a 30 miliardami korun, konkrétní částka však nikdy uvedena nebyla.

Ředitel Budvaru Jiří Boček není privatizaci nakloněn. "Překvapilo nás, že s touto iniciativou přichází ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které odborně nespadáme. Je to akce, které momentálně nerozumím," cituje MfD Bočka.

autoři: MfD , čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio