Bučovice hledají způsob, jak zachránit dva památné domy

14. únor 2012

Dvě městské památkově chráněné budovy v centru Bučovic se rozpadají před očima a radnice zatím nemá na opravy finance.

Město při tom před lety paradoxně samo zažádalo o takzvané zpamátnění těchto historických měšťanských domů, právě kvůli obavě ze zbourání. Náklady na jejich případnou opravu se tak ale znásobily.

Chátrající bučovické historické měšťanské domy

Názory obyvatel Bučovic na budoucnost těchto domů se různí. „Kdyby se to odstranilo a postavilo tady něco nového, bylo by to daleko lepší,“ míní jedna z místních žen. „Opravit by se to mělo, zůstalo tady málo původních budov,“ oponuje další z obyvatelek, „lepší starý dům opravit, než tady mít nějaký supermarket.“

Právě proti stavbě supermarketu se v roce 2006 postavila skupina obyvatel Bučovic. „Jednou z možností jak výstavbě zabránit, bylo zpamátnění diskutovaných domů, místo kterých měl obchod stát,“ připomíná starosta Bučovic Radovan Válek, „teď je to ale komplikace.“

Zástupci města chtějí navrhnout ministerstvu kultury, aby domům statut památky odebralo. „Poskytli bychom si tak prostor pro levnější způsob opravy,“ vysvětluje starosta Válek.

O zbourání domů radnice neuvažuje. Finance na opravy zatím půjdou z havarijních fondů pro bydlení. Další možnosti, jak domy opravy, jsou ale nejisté.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio